Podignuta optužnica protiv Josipa Šimića

Bosna i Hercegovina
Podignuta optužnica protiv Josipa Šimića
.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Josipa Šimića Đinđića za krivotvorenje isprava, prevara i lažnog predstavljanja.

Optužnica koja je proslijeđena Općinskom sudu Sarajevo na potvrđivanje, Šimića tereti za šest krivotvorenja dokumenata, tri prevare i lažno predstavljanje.

- Predmet je formiran nakon što je ovom Tužilaštvu dostavljen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Josip Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije predavši ga Tužilaštvu BiH 28. augusta - naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

Napominju i da je to Tužilaštvo kao stvarno i mjesno nadležno podiglo optužnicu, prenosi BIRN-Justice Report. 

Šimić je ranije priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ta agencija nije učestvovala u praćenju vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola je pokrenuta nakon što je novinar Josip Šimić podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je u pitanju “falsifikovani akt” SIPA-e u kome se kao prilog navode shema kretanja Tadićeve i njeni razgovori s Jukićevom.

Ne propustite