Namirnice koje će vas podmladiti: Avoado, orasi, med...

Zdrav život
Namirnice koje će vas podmladiti: Avoado, orasi, med...
Ljepota i želja da se pomladite te što dulje zadržite mladenački izgled mogu biti vrlo skupi ako se držite proizvoda koje preporučuje kozmetička industrija, no najbolje tajne za njegu kriju se zapravo u vašoj kuhinji i vrlo su jeftine.

Ljepota i želja da se pomladite te što dulje zadržite mladenački izgled mogu biti vrlo skupi ako se držite proizvoda koje preporučuje kozmetička industrija, no najbolje tajne za njegu kriju se zapravo u vašoj kuhinji i vrlo su jeftine.

Pokazao je to nedavno dr. Mehmet OZ, u čijoj su emisiji vrhunski kozmetički stručnjaci potvrdili da se ljepota i mladost preskupo naplaćuju, dok postoje domaći proizvodi koji nisu skuplji od pet dolara, a mogu biti efikasniji od skupih krema ili zahvata.

Jedan od takvih je ulje boražine, kazala je Lisa Crodon, kozmetička savjetnica. "Tako dobro vlaži kožu da ćete biti iznenađeni", kaže ona. Bogato je gama-linolenskom kiselinom GLA), što je omega-6 masna kiselina, pa ima jaka protuupalna svojstva. Vjeruje se da je učinkovito i u liječenju reumatoidnog artritisa te kožnih ekcema.

Peršun će odlično poslužiti za uklanjanje podočnjaka. Tri kašike svježeg sjeckanog peršuna pomiješajte sa dvije kašike običnog jogurta i promiješajte u mikseru dok ne dobijete finu smjesu. Nanesite na kožu ispod očiju i ostavite 30-ak minuta.

Dermatologinja Diane Berson upozorava pritom kako je jedna od najčešćih grešaka koju žene čine prečesto čišćenje lica grubim sredstvima.

"Ako ste oprali lice navečer, prije nego što odete u krevet, ujutro ga ne morate ponovo prati sredstvima za čišćenje jer će to samo isušiti kožu, dovoljno je umiti se vodom", kaže.

Lipidi povezuju stanice kože i daju joj glatkoću. Poslije oštrijeg pilinga, korisno je umiti lice u zelenom čaju ili čaju od kamilice, da se umiri koža.

Avokado i med za suhu kožu - Suhoj koži potrebna je hidratizacija i zamjena za prirodna ulja koja nedostaju. Prerežite avokado, izdubite meso i pomiješajte ga sa kašičicom meda dok ne dobijete kremu. Namažite na lice i ostavite 10 minuta. Isperite toplom vodom, ili zelenim čajem.

Pomladite se hranom - Žute paprike daju vlagu koži iznutra i brišu bore. Jaja obnavljaju kožu na pregibima zbog proteina koji pomaže u održavanju kolagena. Savjet je jedno jaje dnevno, ili piletina bez kože, odnosno orasi.

Cjelovite žitarice za oštećenu kožu - Cjelovite žitarice sadrže selen, koji štiti kožu od štetnih UV zrake od sunca, pokazala su brojna istraživanja.

Losos dva puta sedmično - Bogat omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu zbog koje se javljaju crvene upaljene mrlje na koži.

Ananas i svježi sir za rosaceu - Neugodan poremećaj koji karakterizira crvenilo na licu, posebno na nosu, bradi, obrazima i čelu, koje može i svrbiti, umiruje se pastom od šalice svježeg sira i četvrtine šalice kockica ananasa. Neka djeluje 109-ak minuta.

Ulje sjemena bijele limnate - Potražite balzame za usne i kremu oko usana s uljem sjemena biljke Limnanthes alba, ili bijele limnate. Ima jako antiaging djelovanje. Koristi se i u kremama za sunčanje, a glavna je prednost što ne ostavlja masni film na koži.

 

(Radio Sarajevo)

Ne propustite