Ovo su zdrave namirnice koje jedete svaki dan, a mogu da vas zaraze salmonelom

Zanimljivosti
Ovo su zdrave namirnice koje jedete svaki dan, a mogu da vas zaraze salmonelom
.

Mjere opreza kada je u pitanju zaštita od salmonele uglavnom se odnose na oprez pri konzumiranju piletine.

Održavamo radnu površinu čistom, dobro peremo daske za sječenje mesa i kuhamo piletinu kako treba dok više nije ružičasta kako bismo izbjegli zarazu salmonelom, ali pored nje i ova hrana može da nas zarazi, a toga nismo ni svjesni.

Salmonela može da uzrokuje mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku, dijareju, groznicu, glavobolju i u nekim slučajevima ozbiljnije promjene koje mogu da budu i smrtonosne. Starije osobe, djeca i oni sa ugroženim imunim sistemom su posebno izloženi riziku.

Treba biti oprezan sa piletinom, ali piletina, govedina i svinjetina čine samo 33 odsto uzroka pojave salmonele. Iznenadićete se kada vidite koja hrana može da vas zarazi salmonelom.

Zeleniš

Zelena salata, spanać, kelj i svi njihovi zdravi zeleni prijatelji su najveći prenosioci salmonele. Čak 35 odsto slučajeva zaraze potiče od konzumiranja zeleniša. Ta salmonela nije opasna kao ona kod piletine, ali izaziva više nelagodnosti. Upakovani zeleniš je opasniji od onog koji nije jer mu takva sredina pogoduje da se razvija.

Svježe mlijeko

Ukoliko nije pasterizovano, mlijeko može da bude zaraženo. Svako ko konzumira proizvode od svježeg mlijeka izložen je riziku.

Kako da se zaštitite od salmonele?

- izjegavajte rizičnu hranu.

-Držite hranu u frižideru i zamrzivaču na adekvatan način.

-Operite ruke i radne površine nakon kuhanja.

-Držite kuvanu i sirovu hranu odvojeno.

-Perite ruke ukoliko dođete u kontakt sa životinjama, njihovom hranom ili igračkama.

Ne propustite