PRIRODNI LIJEKOVI: Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Porodica i zdravlje
PRIRODNI LIJEKOVI: Biljke koje čuvaju zdravlje žena
.

Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti. U fitoterapiji postoje ljekovite biljke koje uspješno liječe gotovo sve poznate ženske boljke. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lijekova za ženske tegobe koje preporučuju najbolji fitoterapeuti.

Kunica
U starim zapisima stoji: "Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme posegnule za kunicom." Kunica, hajdučka trava ili stolisnik je spas za gotovo sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti.

Kunica je posebno dobra za liječenje raznih oboljenja ženskog reproduktivnog sistema, kao što su rak na materici, upala jajnika, bijelo pranje, miomi, izostanak menstruacije. Takođe, kunica je vrlo moćno sredstvo za ublažavanje posljedica klimaksa. Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želučanih tegoba, nadimanja i teškog varenja.

Virak
Virak ili vrkuta pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, bijelog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom.

Ova biljka jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ublažava simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Kažu, valja utoliti žeđ čajem od vrkute barem jednom dnevno već od trećeg mjeseca trudnoće. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lijek protiv svih ženskih bolesti. Travari tvrde i da može da spriječi mogućnost ispadanja materice. Pije se četiri puta dnevno.

Macina trava
Macina trava se od davnina koristi za liječenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su davno očajavale jer nisu mogle da postanu majke. Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Čaj od macine trave pravi se tako što se dvije kašičice ove biljke preliju sa dva i po decilitra vrele vode i procijede poslije tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.


Kantarion
Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona. Čaj od kantariona sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta. Potreban vam je irigator, koji ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost. Dobar lijek za sve ženske boljke je i kantarionovo ulje.

Žalfija
Žalfija je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: "Tamo gdje raste žalfija, gospodari žena". Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj pije u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj. Žalfija se u liječenju uzima u obliku čaja. Dvije kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dvijetri šoljice dnevno.

Neven
Čaj od nevena se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih djevojaka ili žena u klimaksu.


Neven, hajdučku travu i koprivu zajedno treba da koriste žene koje imaju cistične promjene na jajniku i sve one koje su sklone ginekološkim problemima. Treba piti tri šolje ovog čaja dnevno, u gutljajima. Čajna mješavina od nevena ne kuva se, već se jedna kašika čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi do pet minuta.

Ne propustite