DRŽAVA S NAJVEĆIM NAFTNIM ZALIHAMA NA SVIJETU U DUGOVIMA Ekonomija im je u raspadu, moraju vratiti 150 milijardi dolara, nakratko ih spasili Rusi

Svijet
DRŽAVA S NAJVEĆIM NAFTNIM ZALIHAMA NA SVIJETU U DUGOVIMA Ekonomija im je u raspadu, moraju vratiti 150 milijardi dolara, nakratko ih spasili Rusi
.

Rusija i Venezuela potpisale su u srijedu sporazum o restrukturiranju duga, kojim je Venezuela, država s najvećim potvređnim naftnima zalihama na svijetu, privremeno dobila na vremenu kako bi se spasila od stečaja, rekao je dužnosnik venezuelskog veleposlanstva u Moskvi.

Venezuela je pristala na restrukturiranje duga Rusiji u iznosu od otprilike tri milijarde dolara po već dogovorenim uvjetima, rekao je prije toga ruski ministar financija Anton Siluanov.

Po ruskom ministarstvu financija, dokument predviđa nove rokove za vraćanje duga kroz deset godina i "minimalne" otplate tijekom prvih šest godina.

Dogovor ne obuhvaća novac koji su od Rusije posudila venezuelske tvrtke, uključujući naftnu kompaniju PDVSA, rekao je venezuelski ministar gospodarstva i financija Simon Zerpa.

No venezuelski financijski problemi daleko su veći. Caracas želi restrukturirati sav svoj dug koji se procjenjuje na 150 milijardi dolara. Moskva za sada nije primila zahtjev za dodatnom pomoći Venezueli, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Protesti protiv predsjednika Madura
 
Agencija Standard & Poor's snizila je u utorak venezuelski kreditni rejting, ustvrdivši da zemlja selektivno podmiruje financijske obveze i da nije vratila dug po dvije dospjele obveznice u ukupnom iznosu od 200 milijuna dolara.

Agencija objašnjava da je izmijenila rejting zemlje nakon isteka 30-dnevnog počeka od datuma dospijeća dviju obveznica. "Snizili smo rejtinge dviju obveznica na 'D' ('default') i snizili smo rejtinge dugoročnog duga zemlje u inozemnoj valuti na 'SD' ('selective default' - selektivno (ne)podmirivanje financijskih obveza)", objavila je agencija.

Zgrada u Caracasu
 
S&P je objavio odluku o sniženju rejtinga pošto se vlada u Caracasu sastala s međunarodnim kreditorima, ali nije ponudila konkretan plan restrukturiranja ukupno 150 milijardi dolara duga. Prema riječima sudionika sastanka za novinsku agenciju AFP, venezuelski dužnosnici kazali su da vlada namjerava oformiti radne skupine koje će ocijeniti prijedloge kratkoročnog i dugoročnog reprogramiranja duga, ali nisu naveli konkretne pojedinosti.

Venezuela kasni s plaćanjem još četiri duga, ali za njih još nije istekao period počeka od 30 dana. Ocjene tih obveznica također će biti snižene na 'D' ako dug ne bude podmiren na vrijeme. Ukupni je iznos neplaćenih obveza 420 milijuna dolara, navodi S&P. Naftna kompanija PDVSA također već tjedan dana nije podmirila svoje dospjele dugove u iznosu od ukupno dvije milijarde dolara.

Venezuela, uništena padom cijene nafte, ima samo 9,7 milijarda dolara rezervi, a do kraja 2017. mora vratiti najmanje 1,47 milijardi. Iduće godine na naplatu dospijeva 8 milijardi.

S&P zabrinjavaju američke sankcije protiv te zemlje, koje će vjerojatno zakomplicirati i produljiti pregovore s vjerovnicima. Po Caracasu, 70 posto vjerovnika je iz Sjeverne Amerike, SAD-a i Kanade.

Venezuela je puno dužna i Kini, no Peking smatra da se Venezuela može s time nositi. Stručnjaci procjenjuju da je riječ o nekoliko desetaka milijardi dolara.

(Hina)

Ne propustite