3D PRINTANJE: Michelin pravi gume bez zraka koje nećemo izmjenjivati

Automoto
3D PRINTANJE: Michelin pravi gume bez zraka koje nećemo izmjenjivati
.

Michelin već neko vrijeme želi izbaciti zrak iz guma, a s projektom koji nazivaju VISION dani brige nad tlakom u pneumaticima, istrošenosti ripni ili pak montaže ispravnog seta, ovisno o godišnjem dobu, mogli bi konačno biti iza nas. 

Ono što je električni pogon proizvođačima automobila, to je onima koji se bave izradom guma tehnologija 3D printanja - budućnost! U Michelinu je vide kao potpuni odmak od današnjeg poimanja guma.

Zbrinjavanje guma postat će suvišno jer je koncept Vision izrađen od organskih, bio-razgradivih materijala. Možete zaboraviti i na pucanje guma usred vožnje jer pneumatici budućnosti,zahvaljujući sačastoj internoj arhitekturi, uopće neće koristiti zrak.

Ipak, možda ponajbolja inovacija koju bi Michelinov koncept trebao donijeti jest 3D printanje ripni direktno na postojeću gumu, čime njihovo skidanje, skladištenje, mijenjanje, balansiranje i montiranje postaje prošlost.
Nažalost, kako to obično biva s ovakvim supercool inovacijama na njihovu implementaciju morat ćemo još malo pričekati. Koliko? Najmanje desetak godina.

Kako bi čitava stvar trebala funkcionirati u praksi možete pogledati u video isječku.

 

(tportal.hr)

 

Ne propustite