Šta se dešava s nasilnicima u školama: Najavljuju se oštre mjere, kažnjavanje roditelja samo jedna od njih

Region
Šta se dešava s nasilnicima u školama: Najavljuju se oštre mjere, kažnjavanje roditelja samo jedna od njih
.

Dva slučaja vršnjačkog nasilja u školama u Aranđelovcu, zabilježenih okom kamere, pored toga što su probudili veliku pažnju uznemirene javnosti, doveli su i do toga da se zakoni, pravilnici i čitav društveni kontekst koji dovodi do nasilništva ponovo preispitaju.

Učenicima zbog vršnjačkog nasilja prijeti popravni dom, ali sa djevojčicama je situacija skroz drugačija!

Poslije šamaranja učenice I razreda Tehničke škole "Mileta Nikolić" B.N. (15), opšteg navijanja, podsmjeha i snimanja od stane drugara iz klupe, ali i slučaja dječaka koga su maltretirale starije "kolege" u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi, u ovu opštinu došli su predstavnici Ministarstva prosvjete, inspekcije, timova za zaštitu od nasilja, predstavnici školske uprave i svi direktori škola.

Oni su identifikovali neke faktore rizika i ponašanja koji nisu dobri za đake i preduzeli su odgovarajuće mjere u skladu sa tim.

Za početak, ministar prosvjete Mladen Šarčević otkrio je da psiholog u tom konkretnom slučaju radio samo 20 odsto radnog vremena, zbog čega je najavio i pojačanje psihološko-pedagoške službe u školama.

Iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvjete predvidjeli su da škola ima obavezu da u roku od dva dana od saznanja za nasilje pokrene vaspitno-disciplinski postupak. Njime se isključivo ne utvrđuju samo činjenice, već i definiše vaspitni rad za narednih 30 dana.

- Škole na raspolaganju imaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnik o primjeni protokola za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja  - ranije je objasnila Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja, a od resornog ministra saznali smo da je u pripremi izrada 59 novih pravilnika koji će bolje urediti novine u prosvjetnim zakonima.

SMJENE DIREKTORA

Ministar je najavio i smjene direktora koji ne rade svoj posao kako treba.

- Promjenili smo šest prosvjetnih zakona i mjenjamo još četiri da bismo imali efikasniji sistem, da imamo veću kontrolu nad onim što se dešava u školama, da možemo da smjenimo direktore koji ne rade svoj posao kako treba. Kažnjavaće se i direktori škola koji zataškavaju slučajeve nasilja, kao i oni koji ne preduzimaju potrebne mjere kada se nasilje u školi već dogodi - ispričao je on i naglasio da će svaki vid nasilja direktor biti dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome će se potom obavjestiti policija i tužilaštvo, pogotovo ako je riječ o ozbiljnijem prekršaju.

I RODITELJI SE KAŽNJAVAJU!

U tom smislu, roditelji nasilne djece biće posebno kažnjeni - novčano od 30.000 do 100.000 dinara u slučaju krivične odgovornosti, dok će za nezainteresovanost povodom nasilja, neblagovremeno opravdanje izostanka i slično škola moći da pokrene disciplinski, pa čak i prekršajni postupak.

SADNJA DRVEĆA KAO ISKUPLJENJE ZA AGRESIJU
Pominje se i društveno-koristan rad kao jedna od mjera za smanjenje nasilja u školama. Za sada ipak nisu precizirane oblasti rada u kojima će učenici moći da budu angažovani, jer će njih odrediti pravilnici koji su u izradi. Ipak, kao jedna od kaznenih mjera za đake koji naprave disciplinske prekršaje, koji budu uništavali školsku imovinu, diskriminisali i zlostavljali druge učenike ili nastavnike, pominje se ponovno pokretanje Mladih gorana gdje bi djeca bila angažovana u npr. sadnji drveća.

MALOLJETNICI NA SUDU, A MOŽDA I U POPRAVNOM DOMU


Protiv tri maloljetnika sud je dobio predlog o pokretanju krivičnog postupka zbog krivičnog dijela nasilničkog ponašanja, koji će se sprovoditi po "Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti maloljetnih lica". U odnosu na ishod, prema riječima pravnika njima sljeduje kazna: vaspitne mjere, vaspitni nalog, sudski ukor, pa i smještanje u vaspitno popravni dom.


Inače, u slučaju nasilja koje se desilo u istom gradu, ali prije dvije godine, kada je grupa napala dječaka i tjerala ga da im ljubi ruke, epilog je sljedeći: učenici su se izmirili, a roditelji žrtve su potpisali izjavu da ne žele nikog da tuže.

NASILJE KAO ŠIRI DRUŠTVENI PROBLEM

Kako bi se ovaj problem prevazišao, biće potrebno da se formira širi ministarski tim, gdje će osim Ministarstva prosvjete, njega činiti i predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, rada, zapošljavanja i socijalne politike.

(Telegraf)

Ne propustite