ISTINA O PAMETI: Djeca naslijeđuju inteligenciju od majke, ne od oca!

Praktična žena
ISTINA O PAMETI:  Djeca naslijeđuju inteligenciju od majke, ne od oca!
.

Istraživači iz Glazgova otkrili su da genetski profil majke najvjerovatnije u najvećoj meri određuje koliko će njena deca biti pametna i da otac možda nema uticaja na pamet djeteta, piše Independent.

Vjerovatnije je da će žena djetetu prenijeti gen inteligencije jer se prenosi putem X hromozoma. Osim toga, naučnici sada vjeruju da geni za napredne kognitivne funkcije koji se nasleđuju od oca mogu automatski da se deaktiviraju.

Naučnici smatraju da kategorija gena poznatih pod imenom ‘uslovljeni geni’ funkcioniše samo ako u pojedinim slučajevima dolazi od majke i u drugim slučajevima od oca. Vjeruje se da je inteligencija jedna od karakteristika koja se prenosi uslovljenim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modifikovanim miševima otkrile su da su oni s većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tijela. Oni s većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove i veća tijela.

Istraživači su identifikovali ćelije koje su sadržale samo majčinske ili očinske gene u šest različitih delova mišjeg mozga, koji su kontrolisali različite kognitivne funkcije, od navika u ishrani do pamćenja.

Ćelije s očinskim genima nakupile su se u delovima limbičkog sistema koji učestvuje u funkcijama kao što su seks, hrana i agresija. ALi, istraživači nisu pronašli očinske ćelije u cerebralnom korteksu, mestu gde se događaju najnaprednije kognitivne funkcije, kao što su zaključivanje, raduđivanje, jezik i planiranje.

Istraživači su otkrili su da teorije koje su ekstrapolirane iz studija sprovedenih na miševima važe u stvarnosti kada su intervjuisali 12,686 osoba između 14 i 22 godine starosti svake godine od 1994. godine do danas.

    Uprkos tome što su uzeli u obzir nekoliko faktora, od stepena obrazovanja ispitanika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije djeteta IQ majke.

Doduše, istraživanje je takođe utvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije naslijedno i da na drugi dio utiče okruženje.

Isto tako, otkriveno je da majke igraju izuzetno važnu ulogu u negenetskom dijelu inteligencije, a pojedine studije sugerišu da je povezanost majke i djeteta blisko povezana s inteligencijom.

Istraživači s Univerziteta u Vašingtonu otkrili su da je stabilna emotivna veza između majke i djeteta ključna za rast pojedinih dijelova mozga. Nakon analiziranja načina na koji se grupa majki odnosila prema svojoj djeci tokom sedam godina, istraživači su otkrili da su ona djeca koju su majke emotivno podržavale i kojima su intelektualne potrebe ispunjene imala u prosjeku 10 odsto veći hipokampus s 13 godina od djece čije su majke bile emotivno udaljene. Hipokampus se povezuje s pamćenjem, učenjem i reagovanjem na stres.

Smatra se da snažna veza s majkom djetetu pruža osećaj sigurnosti, koji mu dozvoljava da istražuje svet i daje samopouzdanje da riješava probleme. Osim toga, predane i obazrive majke češće pomažu djeci u riješavanju problema i tako im pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije djeteta nije zanemarljiva, budući da cijeli niz drugih faktora – kao što su intuicija i emocije – koje deca mogu da naslijede od očeva, takođe utiču na razvoj inteligencije.

Ne propustite