RAZLOG VIŠE DA GA PRAKTICIRATE: Popodnevno spavanje poboljšava pamćenje i kreativno razmišljanje!

Porodica i zdravlje
RAZLOG VIŠE DA GA PRAKTICIRATE: Popodnevno spavanje poboljšava pamćenje i kreativno razmišljanje!
.

Prema rezultatima nove studije, jedan sat spavanja svaki dan može poboljšati kognitivno funkcioniranje starijih osoba i učiniti ih pametnijim.

Studija je objavljena u stručnom časopisu "Journal of American Geriartics Society", a stručnjaci su ispitali skoro 3.000 starijih Kineza o njihovim navikama spavanja.

Oni koji su imali naviku odspavati preko dana sat vremena imali su bolje kognitivne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju u odnosu na one koji nisu nikako spavali preko dana i one koji su spavali duže od 90 minuta.

Istraživački tim je analizom došao da zaključka kako su oni koji su preskakali popodnevno drijemanje imali lošije kognitivne sposobnosti.

Ovo nije prva studija koja ukazuje na to da popodnevno drijemanje nije samo dekadentni hobi ili, još gore, navika lijenih ljudi. Istraživači s Univerziteta Harvard otkrili su da drijemanje čini ljude učinkovitijima u pronalaženju rješenja te poboljšava pamćenje i kreativno razmišljanje. Također su zaključili da drijemanje pomaže ljudima da odvoje važne informacije od nebitnih detalja i poboljšaju sposobnost povezivanja naizgled nepovezanih riječi.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da, ako se odlučite drijemati preko dana, pazite da to ne ometa vaše noćno spavanje.

 

Ne propustite