Predsjedništvo prihvatilo Vučićev poziv za posjetu Srbiji

Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo prihvatilo Vučićev poziv za posjetu Srbiji
.

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu, saopćeno je iz ove institucije.

Kako piše u saopćenju, Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz člana 1. Evropskoj komisiji. Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da poduzme sve neophodne korake za što skorije održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije s ciljem rješavanja spornih pitanja iz odgovora na Upitnik Evropske komisije i o rezultatima izvijesti Predsjedništvo BiH'', saopćeno je.

 ''Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP). Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji od 6. do 7. decembra 2017. godine.

Predsjedništvo BiH odaje priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH za izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadataka u misiji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan. Svojim izvanrednim rezultatima kontigent Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju ugleda i promociji Bosne i Hercegovine kao odgovorne članice međunarodne zajednice i pouzdanog partnera u operacijama podrške miru. U ime Predsjedništva BiH priznanje će uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan, koja će biti realizirana u periodu od 20. do 23. novembra 2017. godine.

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje konzularnog ureda Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjoj Luci, sa sjedištem u Trebinju. Ovaj konzularni ured, u okviru konzularnog područja, obuhvatat će općine Trebinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o zvaničnoj posjeti delegacije Ministarstva odbrane BiH Republici Austriji.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, Sporazum između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu, Amandman na Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom - BiH2 (2013) i u vezi s drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini i Nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o tehničkoj saradnji za 2014. godinu.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim vojnim vježbama i obukom na teritoriji članica potpisnica Američko-jadranske povelje A5 i Protokola između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj'', saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon održane 41. redovne sjednice.

(N1)

Ne propustite