PRIRODNO PROTIV DIJABETESA: 20 odličnih recepata koji će spriječiti razvoj hronične bolesti!

Praktična žena
PRIRODNO PROTIV DIJABETESA: 20 odličnih recepata koji će spriječiti razvoj hronične bolesti!
.

Otkako je zabilježen i opisan u staroj Grčkoj, dijabetes prati ljudski rod u stopu. Danas je poprimio takve razmjere da se samo u posljednjem desetljeću broj osoba s tim poremećajem u radu metabolizma udvostručio.

Plaćamo danak pasivnom i brzom načinu života koji nas udaljava sve dalje od prirode u kojoj su rješenja naših problema. Odmah se savjetujte s liječnikom i razmotrite možete li riješiti tegobe prirodnim putem.

Jedan od najboljih prirodnih lijekova za regulaciju šećerne bolesti je borovnica (Vaccinium myrtillus), ali ne slatki plodovi, nego lišće te biljke koje snižava razinu šećera u krvi i važno je da se bere prije nego što plod dozri. Srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) indijska je biljka koja se koristi u ajurvedskom liječenju stotine godina.

Glavni joj je sastojak gimnemična kiselina, koja sprečava previsoku razinu šećera u krvi. Na hindu jeziku zove se gurmar – ona koja uništava šećer. Obnavlja stanice gušterače i regulira stvaranje inzulina. Istraživanja su pokazala da 400 mg srebrne svilenice na dan pomaže smanjiti razinu šećera, a kupiti je možete u biljnim ljekarnama. A tri grama jestive lobode (Artiplex) na dan, dokazali su izraelski znanstvenici, pomaže u borbi s dijabetesom tipa 2.

Cimet snižava razine šećera u krvi i poboljšava osjetljivost na inzulin. Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je uzimati pola čajne žličice na dan. Pospite ga po voću ili ga dodajte u čaj, juhu ili varivo. Vrijesak pak čisti krv i pojačava mokrenje, slično kao i kopriva koja potiče mokrenje i cirkulaciju.

 

Piskavica sadrži glukokinin koji pomaže pri metabolizmu ugljikohidrata, a vodopija sadrži inulin koji, kao i mirtilin, djeluje slično inzulinu. Ginko se pak pokazao učinkovitim u liječenju simptoma dijabetesa jer povećava dotok krvi u oči i ekstremitete te sprečava dijabetičku retinopatiju, a preporučena doza je 50-80 mg tri puta na dan.

Crni kim (Nigella sativa) ima čudesna ljekovita svojstva i koristi se za liječenje mnogih bolesti. Najnovija istraživanja potvrđuju da pomaže i kod šećerne bolesti, i to ako se uzima žličica ulja crnog kima tri puta na dan.

Lišće smokve je već odavno poznato po svojim ljekovitim svojstvima, a iznimno je dobro i za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Možete također prokuhati lišće smokve u pročišćenoj vodi i uzimati to kao čaj.

Gljiva hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum) dopunjava nedostatak inzulina u organizmu i pozitivno utječe na pravilan rad gušterače te regulira razine šećera u krvi. Ta je gljiva drvenasta sastava pa se obično priprema kao čaj. I malina je prirodni lijek za reguliranje šećera u krvi, a kukuruz i zob čiste krv i krvne žile te pomažu u liječenju dijabetesa.
Recepti protiv dijabetesa:

Čajna mješavina za hipoglikemiju

Pomiješajte jednake količine osušenog i izmrvljenog korijena sladića i čička. Žlicu mješavine poklopljenu lagano kuhati na umjerenoj vatri od 10 do 15 minuta u četvrt litre vode. Popiti po pola količine ujutro i navečer. Taj čaj pomaže kod hipoglikemije – smanjene količine šećera u krvi.

Dijabetičarsko zelje

Narodni lijek za dijabetes: šalicu kiselog zelja ribanca ili soka od kiselog zelja uzeti ujutro na prazan želudac. Tako će organizam dobiti puno vitamina C i drugih nužnih tvari.

Napitak od cimeta

Čajnu žlicu mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom i ostavite sa strane pet minuta. Procijedite i malo ohladite čaj, pa pijte dvaput na dan.

 

Čičoka

Za prehranu dijabetičara preporučuje se čičoka (biljka slična krumpiru, koja je ujedno i zdrava zamjena za krumpir) zbog toga jer ta biljka ne sadrži škrob nego inulin. Peršin se od davnina koristi za liječenje i ublažavanje dijabetesa, i to tako što se svježi listovi peršina nasjeckaju, korijen biljke sitno se nariba, pa pomiješa sa šalicom kiselog mlijeka il jogurta. Pije se svaku večer prije odlaska na spavanje. I iscijeđeni sok svježeg krastavca također utječe na snižavanje razine šećera u krvi pa se i on preporučuje dijabetičarima.

Čaj od kadulje za dijabetes

Čaj od kadulje pomaže održati niže razine šećera u krvi pa je stoga preporučljivo pojesti 3-5 listića na dan. Mogu se i izmiksati s vodom ili dodati u salatu od povrća.

Celer snižava šećer

Ako popijete 1-2 decilitra svježeg soka od celera na dan, uspješno ćete smanjiti količinu šećera u krvi. Umjesto soka može se jesti i namaz od celera ili salata od povrća s celerom.

Domaći prašak

Samljeti jednake dijelove korijena iđirota i listića imele. Žličicu praška staviti u solju mlake vode i ostaviti da odstoji 24 sata. Potom malo zagrijati, procijediti i piti malim gutljajima prije svakog jela.

Čaj od borovničina lišća

Uzmite 2-3 žlice lista borovnice i kuhajte pola sata u 3-4 čaše vode. Uzimajte nekoliko čaša ovoga čaja na dan.

Napitak od cimeta

Čajnu žlicu mljevenog cimeta prelijte vrelom vodom te ostavite sa strane pet minuta. Procijedite čaj i zasladite ga medom.

Napitak od iđirota

Korijenom iđirota mogu se izliječiti sve bolesti gušterače, a pomaže i pri šećernoj bolesti. Preko noći se u šalicu hladne vode stavi ravna mala žlica korijena iđirota, ujutro se lako ugrije, procijedi i pije po gutljaj prije i poslije jela, što je ukupno šest gutljaja na dan.

Čudesan poriluk

Napitak vrlo prijatna ukusa može se pripremiti tako da 500 g poriluka sitno nasjeckate do zelenih vrhova, prelijete s 0,7 litara suhog bijelog vina, poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Poslije toga procijedite i ulijte u bocu pa ujutro i navečer popijte po gutljaj. Čvrsti ostaci mogu se jesti namazani na kruh.

Vino od češnjaka

Tri velike glavice bijelog luka izgnječite i stavite u litarsku bocu, ulijte prirodnu rakiju od žita i ostavite da odstoji od 10 do 14 dana. Svakoga jutra, prije doručka, uzmite jednu žličicu toga vina.

Maslačak, breza i komušine mahuna

Žličicu maslačkova korijena, 3 žlice brezova lišća, žličicu bijele gorušice i 2 žlice ljuske od mahune. Dobro pomiješajte i od te mješavine žlica se prelije s tri decilitra vrele vode. Ostavite poklopljeno da stoji pola sata. Nakon toga pijte nekoliko šalica na dan.

Potočarka svaki dan

U proljeće sve dok potočarka (Nasturtium officinale) ne ostari treba je jesti u obliku salate uz svako jelo.

Vino sa stežom

Četvrt litre vina pomiješajte s četvrt litre vode i u tu tekućinu stavite 20 g usitnjena korijena steže (Potentitla anserina). To neka stoji 12 sati. Zatim kuhajte 15 minuta, procijedite i pijte svakih pola ili sat - po žlicu.

Biljni čaj protiv šećera

List crnog duda, ljuske od mahuna (naročito konci), potočarka i list koprive - u podjednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine žlicu kuhati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijediti i piti tri puta na dan po jednu šalicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se sladiti.

Čaj s kantarionom

Kantarion, gospinu travu, ljuske od mahuna i list crnog duda – u jednakim dijelovima dobro promiješati i od te mješavine žlicu kuhati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijediti i piti tri puta na dan po jednu šalicu prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne smije se sladiti.

Peršin s jogurtom

Korijen i list peršina dobro oprati, korijen naribati kao hren, a lišće sitno nasjeckati i sve zajedno sa šalicom kiselog mlijeka ili jogurta pomiješati i popiti. Pije se svake večeri prije spavanja.

Napitak od borovnice i oraha

Dobro promiješati 60 g lista borovnice i 100 g ljuske od graha. Od toga uzeti 2 žlice i kuhati u 3 decilitra vode. Kuhati dok se voda ne smanji na trećinu. Pije se po čašica dva puta prije jela.   

 

Tinktura od koprive

Pripremiti tinkturu od 50 g listova koprive i preliti s 500 ml vrele vode u emajliranoj posudi. Poslije dva sata procijediti tinkturu i piti po žlicu tri puta na dan prije jela. Tinkturu je bolje pripremati od svježih listova. Od mlade koprive pripremati jela i salate.

Napitak od korijena maslačka

Žličicu sitno nasjeckana korijena maslačka prelijte čašom vrele vode, ostavite 20 minuta, ohladite i procijedite. Pijte po četvrt čaše 3-4 puta na dan.

Tinktura od oraha

Za pripremu tinkture od lista oraha potrebno je žlicu usitnjenih listova preliti čašom vrele vode, kuhati 20- 30 sekundi, ostaviti da odstoji, procijediti i piti tijekom dana. Također se mogu koristiti pregradice iz ploda oraha. Pregradice od 40 oraha preliti čašom vrele vode i kuhati na pari jedan sat. Posuda u kojoj se kuha treba biti staklena ili emajlirana. Zatim ohladiti, procijediti i piti po žličicu tri puta na dan prije jela.

Čičak i ljuske mahuna

Napravite mješavinu od jednakih dijelova čička, osušene kore mahuna, lista borovnice, ukupno 60 g mješavine. Ostavite da odstoji u litri hladne vode 12 sati. Zatim kuhati 5 minuta, ostaviti da odstoji još 1 sat i procijediti. Piti po tri četvrtine  čaše pet puta na dan, i to jedan sat poslije jela.

Čaj za snižavanje šećera

20 g preslice, 20 g dvornika, 20 g lista šumske jagode. Žlicu mješavine preliti čašom vrele vode, kuhati 3-5 minuta, ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Piti po jednu žlicu 20-30 minuta prije jela 3-4 puta na  dan.

Vrijedan šipak

Uzmite 30 g ploda divlje ruže (šipka) i pržite ga. Zatim sameljite ili usitnite u avanu i prelijte litrom vode. To kuhajte na laganoj vatri dok ne ispari pola tekućine. U taj čaj stavite malo meda i sok jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo preko cijelog dana.

(24sata.hr)

Ne propustite