IBM sprema superkompjuter kakav još nije viđen

Nauka i tehnologija
IBM sprema superkompjuter kakav još nije viđen
.

Veliki Plavi planira ponuditi kvantni kompjuter kakav svijet još nije vidio, prenosi tportal.hr.

Tokom konferencije IEEE Industry Summit o budućnosti informatike IBM je najavio novi kvantni kompjuter, najveći i najmoćniji te vrste na svijetu, koje će imati 50 kvantnih bitova (kubita).

Iako je riječ o velikom koraku naprijed, novi kompjuter još uvijek će biti dosta daleko od univerzalnog kvantnog kompjutera.

Stručnjaci procjenjuju kako su kvantni kompjuteri budućnost napredne informatike. Umjesto obrade informacija korištenjem binarnih bitova (0 i 1), takvi kompjuteri koriste kubite koji zbog značajki kvantnih učinaka istovremeno mogu biti 0 i/ili 1.

IBM već ima 20-kubitno kvantni kompjuter dostupan putem njihove platforme u informatičkom oblaku. U Velikom Plavom uspjeli su održati kvantno stanje u oba sistema za ukupno 90 mikrosekundi. To iznimno kratko vrijeme trenutni je rekord u rastućoj industriji čiji je jedan od najvećih izazova kako održati život kubita.

Ta korporacija bilježi značajan napredak na području kvantne informatike otkad su njihovi istraživači pomogli u stvaranju polja obrade kvantnih informacija. Ali, nisu jedini koji žele izraditi vlastito funkcionalni kvantni kompjuter.

Google i Intel, također, razvijaju vlastite sisteme kvantne informatike, kanadski D-Wave već je razvio nekoliko kvantnih kompjutera koji koriste NASA i Google, a u utrci su i manje tvrtke poput Rigettija, startupa iz San Francisca.

IBM-ova 50-kubitna zvijer može obavljati iznimno zahtjevne i složene informatičke zadaće te bi po performansama mogla nadmašiti i najmoćnije superkompjutere današnjice. No, njihova je primjena još uvijek ograničena zbog toga što moraju raditi u vrlo specifičnim uvjetima, piše Futurism.

Ne propustite