PROGNOZA ZA CIJELU ZIMU NIKAD LJEPŠA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u decembru i januaru!

Region
PROGNOZA ZA CIJELU ZIMU NIKAD LJEPŠA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u decembru i januaru!
.

U narednih pet mjeseci, sudeći prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura se neće često spuštati ispod nule, u decembru se očekuju malo više temperature od uobičajenih, dok će januar sljedeće godine biti blaži i malo suvlji.

 

Kiša u novembru

Novembar će biti malo topliji i prosječno vlažan, dok će decembar biti prosječno hladan i vlažan.

U novembru će se dnevna  temperatura kretati od 6 do maksimalnih 16 stepeni.

Vreme slično današnjem će potrajati do četvrtka, kada nas očekuje razvedravanje i rast temperature za tri do četiri stepena.


Vrijeme u decembru

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrijednosti u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0,1 stepen u odnosu na prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 5,7 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura u decembru biće 10 stepeni.

Mjesečne padavine tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska količina padavina iznosiće oko 49 mm.

 

Prognoza za januar

Prema prognozi, očekuje se blaži i malo suvlji januar. Ipak, srednja januarska količina padavina biće u granicama prosjeka, kao i prethodnih godina.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka za oko 0,8 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4,6 stepeni.

Mjesečna količina padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrednostima u prosjeku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

Dnevna temperatura u januaru kretaće se od 3 do maksimalnih 8 stepeni.

 

Prvi snijeg u februaru

U februaru je prognozirana srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg projseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6,5 stepeni.

Mjesečne padavine tokom februara će biti nešto više u odnosu na prethodne godine. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

Prve snježne padavine u srpskoj prijestonici su moguće početkom februara.

 

Toplije u martu

I mart će biti blaži i malo suvlji, a srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad prosjeka za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,1 stepen.

Mejsečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrijednostima u prosjeku nižim za oko 5 mm u odnosu na prethodnu godinu. U Beogradu i široj okolini martovska količina padavina iznosiće oko 36 mm.

 

April najkišovitiji

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u proseku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19 stepeni.

Mjesečne padavine tokom aprila biće u granicama prosjeka, za oko 4 mm u odnosu na prethodne godine. U Beogradu i široj okolini aprilska količina padavina iznosiće oko 59 mm.

 

(Telegraf.rs)

Ne propustite