SNIJEG PARALISAO BALKAN: Pljuskovi i grmljavina u Bosni i Crnoj Gori, Hrvatska potpuno blokirana! (FOTO)

Aktuelno
SNIJEG PARALISAO BALKAN: Pljuskovi i grmljavina u Bosni i Crnoj Gori, Hrvatska potpuno blokirana! (FOTO)
.

Zahlađenje sa kišom i snijegom zahvatilo je cijeli region, u Hrvatskoj snježne padavine već prave probleme u saobraćaju, u Bosni i Hercegovini pada kiša, a na planinama snijeg, dok je za Crnu Goru proglašen crveni meteoalarm zbog kiše, pljuskova i jake grmljavine.

Područje Gorskog kotara je od sinoć na trećem stepenu pripavnosti, a od ranih jutarnjih sati na snazi su zimski uslovi za sve državne puteve u tom dijelu Hrvatske.

Kako su i najavili meteorolozi, temperatura je značajno pala, a kiša se tokom noći pretvorila u snijeg. Na planinama se očekuje stvaranje snežnog pokrivača, uz snažan vjetar.

Manji snijeg se, prema najavama meteorologa, može očekivati i u središnim dijelovima zemlje, pa i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Zbog snažne bure koja će imati i orkanske udare od 145 kilometara na sat, trenutno nema nijednog slobodnog pravca za kamione i teretna vozila na potezu od Zagreba do Rijeke.

Kod Jelenja je već ostalo zaglavljeno desetak teretnih vozila. Snijeg je zatrpao Kapelu, pada na Sljemenu, gdje se takođe stvaraju problemi u saobraćaju. Mokri i klizavi kolovozi otežavaju saobraćaj na putevima i u priobalju.

Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put kroz planina ne kreću bez zimske opreme.

Na pojedinim putevima se vozi dodatno uspreno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozači mole i za strpljenje i razumijevanje.

U prekidu su: trajektna linija: Brestova - Porozina; brodska linija: Mali Lošinj - Unije - Susak; katamaranske linije: Rijeka - Rab - Novalja, Mali Lošinj - Rijeka, Ubli - Vela Luka - Hvar- Split, Korčula - Hvar- Split.

Evropska mreža meteoroloških servisa objavila za danas crveni meteo alarm za cijelu teritoriju Crne Gore.

Alarm je na snazi zbog jake kiše koja se očekuje, najmanje 50 mm za 12 sati, udara vjetra većih od 50 km/h, kao i jake grmljavine.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da su moguće obilne padavine.

- Pretežno oblačno, sa kišom pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se umjerene do obilne količine padavina. Vetar umjeren do jak, povremeno na udare i veoma jak, južni i jugoistočni, tokom noći će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha se neće mnogo mijenjati tokom dana - navodi se u saopštenju.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave.

Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje.

Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje saveta i uputstava nadležnih državnih službi.

 

(Telegraf.rs)

Ne propustite