PREGLEDALI SVE SNIMKE OD DANA NJENOG UBISTVA: Policija došla do NAJNOVIJEG UŽASAVAJUĆEG OTKRIĆA

Region
PREGLEDALI SVE SNIMKE OD DANA NJENOG UBISTVA: Policija došla do NAJNOVIJEG UŽASAVAJUĆEG OTKRIĆA
.

Zoran Marjanović je podvojena ličnost i sam je sebe ubijedio da nema ništa sa ubistvom svoje supruge Jelene - ovo je, kako prenosi Informer, zaključak stručnog vještačenja policijskih psihologa koji su prethodnih mjeseci analizirali ponašanje i izjave uhapšenog Zorana Marjanovića.

Gledali i snimke

Inspektori koji rade na rasvjetljavanju  Jeleninog ubistva zatražili su posle Zoranovog hapšenja 15. septembra od policijskih psihologa da urade profil i stručnu procenu njegove ličnosti.

Zbog proceduralnih i formalnih razloga, psiholozi nisu nasamo razgovarali sa Marjanovićem, ali su prisustvovali njegovim saslušavanjima i analizirali njegovo ponašanje u pritvoru.

Takođe, pažljivo su pregledali i proučavali zapisnike i video-snimke sa svih informativnih razgovora koji su od 2. aprila prošle godine, kada je ubijena Jelena, do 15. septembra ove godine objavljeni sa Zoranom.

Zaključak stručnjaka jeste da Zoran ima poremećaj ličnosti, tj. da u njemu, kako tvrdi Informer, "postoje" najmanje dvije ličnosti.

- Psiholozi kažu da je Zoran sam sebe ubijedio da nije ubica, odnosno da nema ništa sa ubistvom svoje supruge. On je, laički rečeno, sam sebe slagao i sad čvrsto vjeruje u tu laž. Upravo zbog toga, kažu stručnjaci, gotovo je nemoguće da Zoran pukne u pritvoru i da zbog griže savjesti prizna zločin i otkrije ko je, kako i zašto ubio Jelenu... To bi bilo moguće jedino ukoliko bi neke uspio da probudi onu drugu ličnost, onu koja je učestvovala u zločinu - prepričava inspektor koji je više od godinu dana radio u ovom slučaju.

Sagovornik Infomera tvrdi da je policija prije hapšenja Zorana Marjanovića prikupila čvrste dokaze koji njega nesumnjivo dovode u vezu sa mjestom zločina i sa telom ubijene.

- Svako ko misli da su policija i tužilaštvo čekali godinu i po dana da bi onda hapsili Zorana bez ikakvih dokaza ili je mnogo glup ili se pravi glup! Advokati odbrane pričaju svoju priču i pokušavaju da obesmisle čitav slučaj, ali niko ne može da porekne činjenicu da smo na blatu koje je nađeno na glavi ubijene Jelene našli Zoranov DNK i da smo na njegovim pantalonama našli čestice blata koje potpuno odgovaraju blatu sa mesta zločina. Mi, dakle, imamo čvrste dokaze da je Zoran bio na mestu ubistva i da je bio u dodiru sa Jelenom kada je ona već bila mrtva! A na svim saslušanjima u policiji on je tvrdio da nikada nije bio na mjestu zločina i da je mrtvu suprugu video tek kada su je policajci našli u kanalu - detaljno objašnjava sagovornik prema čijim rečima pronađeni dokazi ne potvrđuju nužno i da je Zoran ubica.

- Naša pretpostavka jeste da je on lično smrskao glavu svojoj ženi. Ipak, za to još nema čvrstih materijalnih dokaza. Nadali smo se da će Zoran, suočen sa dokazima koji ga, sasvim sigurno, šalju na robiju najmanje zbog saučesništva u teškom ubistvu, pući u zatvoru, progovoriti i sve priznati. Prva procena je bila da će sve reći već posle dva, tri, najviše sedam dana, ali, to se nije desilo. Posle procene psihologa jasno je da se to najverovatnije neće ni desiti. Ipak, važno je da se Zoran Marjanović neće izvući nekažnjeno - tvrdi izvor Informera.

Na drugoj strani, forenzički psiholog Milan Kostić kaže da Zorana Marjanovića okarakterisao kao, već da ima izuzetno jak odbrambeni mehanizam.

"Jaka odbrana"

- Vidite, podvojena ličnost, podrazumijeva dve potpuno različite ličnosti koje se međusobno isključuju. Dakle, ne može on kroz taj poremećaj istovremeno biti u ulozi obe. Nego, ili je jedna ili druga. Ne može istovremeno biti i loš i dobar i to pod imenom Zoran Marjanović. Ako je riječ o podvojenoj ličnosti, onda je on u jednom trenutku loš, a u drugom dobar, ali jedna od te dvije ličnosti nije Zoran Marjanović iz lične karte, tako da kažem - objašnjava Kostić.

Tumačeći analizu policijskih psihologa, forenzičar Kostić kaže da se u ovom slučaju radi o jakom odbrambenom mehanizmu. 

- Taj mehanizam odbrane, koji može biti svjestan i nesvjestan, javlja se kada je osoba uradila nešto loše, videla nešto neprijatno ili naslutila neko zlo. Onda ta osoba sebe pomoću odbrambenog mehanizma ubijedi da to nije uradila, čula, videla i prosto to iskustvo odsječe iz glave, kao da nikad nije ni postojalo. To radi, recimo, da bi odagnala spoznaju da je čeka kazna za neko nedjelo - navodi Kostić za Informer i dodaje: - Ja sam kao forenzičar često, naročito kod kradljivaca, viđao ta stanja. Tu se ne radi o poremećaju ličnosti, iako postoji i jedan deo nesvesnog, već je tu reč o potiskivanju svijesti o svojoj odgovornosti.

Milan Kostić ipak ističe da osobe s tim odrambenim mehanizmom podležu zakonu kao i svi drugi.

 

Ne propustite