Međunarodna zajednica podržava bh. građane koji rade na unapređenju zemlje

Aktuelno
Međunarodna zajednica podržava bh. građane koji rade na unapređenju zemlje
.

 U svjetlu unutrašnjih izazova koji su još uvijek prisutni u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica treba zadržati sve instrumente koje ima na raspolaganju, uključujući i vojne snage EU, kako bi održala stabilnost zemlje, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko danas u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Visoki predstavnik je predstavio svoj 52. redovni izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, te je pozdravio odluku Vijeća sigurnosti da produži izvršni mandat vojnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Inzko je rekao da su neki pozitivni koraci primijećeni u posljednjih šest mjeseci od njegovog posljednjeg izvještaja. Radi se na ispunjavanju upitnika Evropske komisije. U septembru se Bosna i Hercegovina pridružila Sporazumu o Transportnoj zajednici sa EU, zajedno sa pet drugih zemalja regije, što će stvoriti bolje uvjete za infrastrukturne projekte.

Međutim, Inzko je dodao da se slaže s nedavnom ocjenom ministara vanjskih poslova EU da „retorika podjela, zasnovana na prošlosti, i preuranjene predizborne aktivnosti usporavaju tempo reformi i utječu na političku klimu.“

Visoki predstavnik je također istaknuo potrebu da se osigura neometano provođenje općih izbora 2018., kao i implementacija izbornih rezultata. Pozvao je stranke i nadležne institucije da rade na ostvarenju tog cilja.

Dodao je da svjedočimo "generalnijem dugoročnom trendu, a to je da oni na vlasti sve manje poštuju vladavinu prava.“ Istovremeno, građani se suočavaju sa „korupcijom u političkom sistemu, glomaznom javnom sektoru i pružanju osnovnih usluga građanima.“

Visoki predstavnik je posebno skrenuo pažnju na izjave i aktivnosti vlasti Republike Srpske koje se suprotstavljaju autoritetu državnih institucija, uključujući i pravosuđe.

Ističući da „Dejtonski mirovni sporazum definira Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se rukovodi vladavinom prava,“ Inzko je rekao da međunarodna zajednica treba da se „ponovo angažira i intenzivira rad na jačanju vladavine prava, između ostalog i kroz snažnije antikorupcijske napore.“

On je Vijeću sigurnosti opisao „snažan otpor grupe odlučnih učenika i drugih građana svih nacionalnosti“ prošle godine kada su političari predložili segregaciju bošnjačkih i hrvatskih srednjoškolaca u Jajcu. „Taj primjer nas podsjeća da među građanima postoji želja za socijalnom i institucionalnom integracijom, i za primjenom evropskih standarda“, dodajući da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati građane koji „rade na unapređenju vlastite zemlje“, saopćeno je iz OHR-a, prenosi Fena. 

Ne propustite