Ovo je pogača koja u sebi čuva sve blagodati Mediterana, topi se u ustima

Hljeb i Peciva
Ovo je pogača koja u sebi čuva sve blagodati Mediterana, topi se u ustima
.

S otoka Visa dolazi vjerovatno najoriginalniji gastronomski specijalitet dalmatinske kuhinje koji oduševljava i staro i mlado diljem Hrvatske.

Rijetko koje jelo hrvatske kuhinje stoljećima nosi toliko jak pečat autentičnosti i odupire se modernim utjecajima kao što je viška pogača. Na samom otoku, kao i diljem Hrvatske, ova pogača dolazi u milijun različitih varijanti i skoro svaka kuća ima neku svoju tajnu u izradi iste.

Vis i Komiža, kao dva stara rivalska grada, svojataju originalni recept za ovu pogaču od slane ribe i vječno je pitanje čija je bolja jer, dakako, postoji razlika - viška pogača  ne sadrži rajčicu, dok je komiška ima.

Daruvarčani Tihana i Nikola usudili su se pripremiti svoju verziju viške pogače, kao što priliči tjednu tradicionalne kuhinje u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'. Za vrlo ukusnu pogaču, koja se topi u ustima, Tihana i Nikola dobili su same pohvale. 


Sestra i brat su, osim osnovnih namirnica kao što su luk, slana srdela, maslinovo ulje i tijesto, koristili i druge začine, poput origana i kadulje, te ipak dodali malo rajčica u nadjev.

Recept koji je od žirija dobio dvije devetke i osmicu možete pronaći niže.

Sastojci:

0,010kg šećera

0,400kg glatko brašno

0,100kg soli

0,020kg mljevenog papra

0,100l mlijeka

0,030kg suhog kvasca

0,150kg svježe rajčice

0,300kg crvenog luka

0,050kg češnjaka

0,400l maslinovog ulja

0,200kg slanih srdela

0,050kg mljevenog origana

0,050kg mljevene kadulje

Priprema:

Od brašna, soli, papra, vode i kvasca umijesimo tijesto te ostavimo da odstoji. Na maslinovom ulju popržimo luk, umiješamo češnjak i rajčicu, posolimo, popaprimo i dodamo origano i kadulju, a zatim dodamo srdele. Tijesto podijelimo na dva dijela i razvaljamo. Dno tepsije premažemo maslinovim uljem te prekrijemo razvaljanim tijestom na koje položimo nadjev i pokrijemo ga drugom polovicom tijesta. Pečemo u pećnici 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Ne propustite