Bogdanović i ostali: Svjedok govorio premlaćivanju Bošnjaka u policiji u Janji

Bosna i Hercegovina
Bogdanović i ostali: Svjedok govorio premlaćivanju Bošnjaka u policiji u Janji
.

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ga je u jesen 1992. u policijsku stanicu u Janji doveo Zoran Tanasić i izvjesni Mitar, gdje je premlaćivan više puta.

Amir Baćevac je naveo da je doveden u policijsku stanicu “radi lične karte”, nakon čega ga je Tanasić, kojeg je poznavao iz škole, dva puta nogom udario po ustima.

Iz nosa i usta sam osjetio krv… Udario me serijom šamara i rekao: ‘Sjećaš li se ti mene?’”, izjavio je svjedok, dodavši da su ga nakon toga pretukla trojica policajaca.

Odbrana Tanasića je ustvrdila da optuženi tog dana nije bio na dužnosti.

Baćevac je naglasio i da je u jednoj od prostorija pričao s Mićom Đokićem, koji mu je rekao da će biti pušten kući. Nakon toga, prema svjedokovim riječima, ponovo su ga pretukla četvorica policajaca i sutradan je pušten kući.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Svjedok je kazao da je još jedanput priveden u stanicu i da bi vjerovatno bio premlaćen da nije bilo Ljubiše Ikića.

Baćevac je posvjedočio da je čuo da su drugi civili vođeni u stanicu, kao i da je “bilo maltretiranja kod kuća”. Pojasnio je da ima saznanja da je Tanasić tukao njegovog prijatelja pred njegovom majkom, ali da on to lično nije vidio.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar, prenosi Birn.

(Fena)

Ne propustite