Budvig dijeta je spas za oboljele od karcinoma i najtežih bolesti

Zdrav život
Budvig dijeta je spas za oboljele od karcinoma i najtežih bolesti
Sredinom dvadesetog vijeka njemačka biohemičarka Joane Budvig patentirala je ugljeno-proteinsku dijetu, koja je zaista efikasna uborbi sa mnogim oboljenjima. Ova poznata doktorka je kao i ostali stručnjaci smatrala da sve bolesti, pa čak i rak dolaze od nepravilne ishrane i nedovoljno prerađene hrane, piše Cajeviza.com.

Sredinom dvadesetog vijeka njemačka biohemičarka Joane Budvig patentirala je ugljeno-proteinsku dijetu, koja je zaista efikasna uborbi sa mnogim oboljenjima. Ova poznata doktorka je kao i ostali stručnjaci smatrala da sve bolesti, pa čak i rak dolaze od nepravilne ishrane i nedovoljno prerađene hrane, piše Cajeviza.com.
 
Iz tih razloga ona se fokusirala na ishranu i tako je nastala Budvig dijeta, koju ljudi nazivaju još i protokol ili terapija. Postoje mnogi primeri pacijenata koji su uspjeli da pobjede najgore bolesti uz pomoć upravo Budving dijete. Nakon nekoliko nedjelja strogog pridržavanja Budvig dijete rezultati će biti više nego zapanjujući.
 
Tijelo će se oplemeniti, a teške bolesti mogu u potpunosti nestati u roku dvije do pet godina. Podmukle bolesti se uvijek mogu i vratiti, te stučnjaci preporučuju da se nastavi sa Budvig terapijom i poslije ozdravljenja.
 
Kome je namjenjena ova terabija
 
Budving protokol je veoma efikasan za mnoge bolesti poput dijabetisa, raka, kardiovaskularnih bolesti i drugih. U nekim situacijama ova terapija se pokazala čak i uspješnijom od mnogobrojnih lijekova. Međutim ovaj protokol nije namenjen isključivo bolesnim ljudima, naprotiv, preporučljiv je i zdravim ljudima koji žele da očuvaju svoje zdravlje preventive radi.
 
Posebno se preporučuje onima koji su izloženi čestim fizičkim naporima. Postoje određena pravila kojih se za početak, ljudi koji žele da se upuste u ovu ustolovinu Budvig, moraju pridržavati. Pravila su sljedeća:

– svakodnevan boravak na suncu do 60 minuta
 
– potrebno je jesti mnogo orošastih plodova, sirovih
 
– unos mnogo tečnosti se podrazumijeva, najbolje bi bilo oko 3l u toku jednog dana
 
– strogo je zabranjeno crveno meso
 
– zabranjena je takođe i slatka hrana
 
– integralna tjestenina je dozvoljena ali u umjerenim količinama
 
– voće i povrće se jede sirovo
 
– integralni hlejb takođe u malim količinama
 
-  Meso i mesne preprađevine, peciva od bijelog brašna, slatkiše, hranu iz konzerve, to sve treba izbegavati.
 
– Šećer je strogo zabranjen, pa se alternativa za zaslađivanje može pronaći i u korišćenju stevije, voćnog soka ili meda.
 
– Za morske plodove smatra se da sadrže veliki broj toksina, te su iz tog razloga strogo zabranjeni u Budvig terapiji.
 
– Potrebno je izbjegavati i svakakav dodir sa hemikalijama koje se koriste u kućanstvu. Alternativa za sredstvo za čišćenje može biti soda bikarbona, koja je veoma eñkasna u tom poslu. Sirće se takođe može koristiti za čišćenje suđa i kuće umesto hemijskih preparata.
 
Korišćenje mikrotalasne je strogo zabranjeno. Isto tako hranu ne treba pripremati ni na teflonskom ili aluminijumskom posuđu.
 
Najbolje je nabaviti suđe od nerđajućeg čelika ili od stakla i u njemu pripremati zdrave obroke.

Glavni sastojci Buding dijete su lan i sir. Kombinacija ove dvije namirnice čini se veoma jednostavna i lagana, ali ima nevjerovatnu moć reaktiviranja vitalnih funkcija organizma. Lanenoulje je bogato omega – 3 masnim kiselinama, koje su zaslužne za njegova djelotvorna svojstva. Ova dva glavna sastojka kasnije je samo potrebno kombinovati sa nekim drugim zdravim proizvodima kao što su voće i povrće sveže, razni čajevi, med, žitarice, orašasti plodovi i dr.
 
U toku jednog dana za ozbiljne bolesnike potrebno je pomiješati oko 50 g lanenog ulja sa 100 g svežeg nemasnog sira. Ovako pripremljenu mešavinu najbolje je rasporediti u više manjih obroka, mada nije pogrešno ni pojesti je odjednom. Preporučena količina se treba podijeliti u više obroka i za svaki obrok se posebno spremati, jer nije dobro za ovu smjesu da stoji, jer time gubi svoja ljekovita svojstva.
 
Da bi se dobila jednolična homogena smjesa od ulja i sira najbolje je koristiti mikser. Ukoliko osoba nije ljubitelj sira, može ga zameniti kefirom ili jogurtom, ali u tom slučaju njihova količina se treba uvećati za tri puta od količine sira.
 
Kako bi ugođaj bio potpun i još ukusniji može se ovoj smjesi pridodati i neko svježe voće, malo meda ili pak šaka lešnika.
 
Samljevene sjemenke od lana su od velikog značaja, jer sadrže neke ljekovite sastojke koji se ne mogu naći u ulju.

Primjeri jelovnika Budving protokola:
 
Prvi dan je veoma važan za svaku osobu koja počinje sa Budving dijetom, bilo da je osoba zdrava ili bolesna. Prije doručka tog prvog dana treba da se popije čaša soka od kiselog kupusa. Ovaj domaći sok odličan je za varenje i pospješuje enzime u organizmu.
 
Doručak je najbolje započeti šoljom zelenog čaja. Nakon toga pripremaju se musli po Budving dijeti za koje će biti potrebno pomiješati: 3 kašike ulja lanenog semena; 6 kašika nemasnog domaćeg sira; 2 kašike mljeka (po želji, nije obavezno); 2 kašike lanenog semena; kupinasto voće; sirovi orasi; malo meda.
 
Na početku pripremen ovog obroka pomiješa se u kompaktnu smesu ulje lana i sir. Dve kašike lanenog sjemena se samelju i dodaju prethodno pripremljenoj smesi. Nakon toga dodaje se kupinasto voće i sirovi orasi. Umjesto kupinastog voća može se koristiti i neko drugo svježe voće.
 
Ukoliko želite drugačiji ukus umjesto voća može se dodavati i svježe povrće.
 
Ručak je takođe dobro započeti nekim toplim napitkom kao što je neki ljekoviti čaj.
 
Savršen primjer za Budving ručak je jedna zdrava salata, za koju će nam biti potrebno: 2 kašike domaćeg sira; 1 kašika lanenoog semena; začini; 1 kašika jabukovog sirćeta; preliv za salatu po izboru (prirodni ).
 
Sve sastojke potrebno je sjediniti i dobro promešati, a zatim začiniti po ukusu. Preliv se može menjati. Može biti sok od grožđa, limunov sok, narandžin i dr.
 
Dobra kombinacija za preliv su i ulje od bundeve i mleveno laneno seme, kao i med u kombinaciji sa raznim začinima.
 
Večera je potrebno da bude veoma lagana i da se servira što ranije. Najidealnije vrijeme za večeru je oko 18 h. Supa od povrća ili druga prirodna hrana bogata skrobom kao što je svježe povrće odličan su izbor za večeru.
 
Sočivo, pasulj, pirinač, cvekla, šargarepa, proso, spanać, brokoli, bijeli luk, heljda, krompir su namirnice koje su bogate skrobom i mogu se kombinovati po želji. Povrće je potrebno samo blago obariti i dodati začine po želji, kao što je ljuta paprika, kurkumin, indijski šafran i drugi.

(Cajeviza.com)

Ne propustite