Evo i odgovor zbog čega mali pas reže i laje na puno većeg

Kućni ljubimci
Evo i odgovor zbog čega mali pas reže i laje na puno većeg
Šetate svojom ulicom, kad odjednom shvatite da morate čvrsto da držite povodac jer ga pas zateže pokušavajući da dođe do njemačkog ovčara.

Šetate svojom ulicom, kad odjednom shvatite da morate čvrsto da držite povodac jer ga pas zateže pokušavajući da dođe do njemačkog ovčara.

Sigurno ste se zapitali – šta mu je?

Mali psi često pokazuju znakove agresije kad su u blizini većih pasa. Nama to, naravno, izgleda kao suicidno ponašanje, ali pravo pitanje je, šta se malenom psu tada mota po glavi?

Kad su mali psi u pitanju, najbolja obrana je dobar napad. Barem oni tako misle, piše B92.

Mali se psi potpuno prirodno osjećaju ugroženo u blizini svojih većih rođaka. Strah ih je da će ih veliki pas slučajno nagaziti ili im učiniti nešto još gore.

Preplašeni psi mogu da reaguju na dva načina, bijegom ili agresijom. Neke pasmine poput terijera prirodno su vrlo energične i imaju problema sa samokontrolom pa takvo ponašanje dolazi još i više do izražaja.

Bez obzira na veličinu, agresivno ponašanje može se iskorijeniti. To zahtjeva samo treniranje.

Kako društveni život pomaže psima?

U idealnom svijetu svaki vlasnik psa trebalo bi svog ljubimca da upiše u malu školu za pse kad je star oko osam nedjelja. Jedna od najvažnijih stvari koju štenci treba da nauče je kako da se odnose s drugim psima.

Psi vole da se igraju, ali njihove aktivnosti znaju da budu vrlo intenzivne i ponekad završe grubošću. Psi moraju takođe da nauče da poslušaju vlasnika kad on odluči da prekine takvu igru.

Čak i psi koji su odavno prestali da budu štenci još uvijek mogu da nauče da budu društveni. Ako se redovno upoznaju s dobro odgojenim psima svake nedjelje, to bi trebalo da omogući željene rezultate.

Zašto je trening efikasan?

Psi koji skaču na vas kad žele poslasticu ili cvile kad žele da idu napolje su psi kojima je potreban trening. Očigledno ih niko nije naučio finom ponašanju.

Kroz trening psi stiču samokontrolu i uče da traže savjet vlasnika prije nego što nešto urade. Vlasnik treniranog psa može da dozvoli svom ljubimcu nekoliko sekundi upoznavanja s drugom životinjom, a zatim ga pozove da sjedne uz nogu baš zato što mu je pas prepustio kontrolu nad situacijom.

Još jedan koristan savjet u slučaju da vaš pas krene na drugu životinju je taj da ne natežete povodac dok vičete “ne”, jer to samo pojačava razinu napetosti kod ljubimca.

Ne propustite