Vučić i Dodik: Ne postoje bosanski Srbi, mi smo jedan narod

Bosna i Hercegovina
Vučić i Dodik: Ne postoje bosanski Srbi, mi smo jedan narod
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi Srbije i Republike Srpske posebni i po Dejtonskom mirovnom sporazumu i poručio da ne postoje bosanski ili hrvatski Srbi.

"Mi smo jedan narod, kao što je rekao predsednik Srpske Milorad Dodik. Ne postoje hrvatski Srbi ili bosanski Srbi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa Dodikom.

Ukazujući na nelogičnost takvog obilježavanja pripadnika srpskog naroda, Vučić je naveo primjer svoje porodice. 

"Moj otac nije bosanski Srbin, on je Srbin. On je možda iz Bosne, ali on nije ničiji Srbin, nego je Srbin. Slučajno je preživio jer mu je majka već bila trudna kad su mu ubili oca, dedu i stričeve i sve ostale", objasnio je Vučić. 

On je poručio da to ne znači da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH, kao i da ne znači da bilo ko može da joj zabrani da voli i pomaže Republiku Srpsku. 

"Ja znam koliko predsednik Dodik voli Beograd i Srbiju, ja volim i Banjaluku i Trebinje, veoma poštujem Sarajevo i ne vidim u tome bilo šta loše. Politika Srbije se nije promenila u poslednjih pet godina u pogledu regionalnog mira i stabilnosti i poštovanja svih drugih ni za jotu", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, voli Republiku Srpsku i zalaže se za poštovanje Dejtonskog sporazuma, te da u tome ima aktivnu ulogu i ponaša se u skladu sa tim. 

Predsjednik Srbije istakao je da Beograd pruža svaku vrstu podrške "dobrom i boljem životu" i da je zato zamolio predsjednika Dodika, "kao što moli i druge, da svojim autoritetom pomogne ubrzanje evropskog puta cijele BiH". 

"Niti mogu da zahtevam, niti bih smeo da pomislim da nekome nešto naređujem - ja molim, jer smatram da je to u interesu celog regiona", zaključio je Vučić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da su Srpska i Srbija, kada je riječ o pitanju razgraničenja između BiH i Srbije, na istoj strani.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj čuju, razumiju i podržavaju stavove Beograda kada je riječ o BiH. 

On je naglasio da nema problem u vezi sa stavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, te napomenuo da to nije u suprotnosti sa stavom Banjaluke koja traži da se poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH. 

"To je sasvim fer, to ni ne može biti drukčije. To uopšte nije u suprotnosti sa našim stavom da poštujemo Dejton i Ustav BiH. Drugo su unutrašnji odnosi, ukoliko se oni na ovaj način budu gradili, naravno da će dovesti do toga da BiH bude propala država, koja neće postojati. To je moj stav i tu ništa novo nema", rekao je Dodik. 

On je istakao da ne vidi suprostavljenost stavova u tom pogledu između Banjaluke i Beograda, te smatra da Srbija, kao odgovorna zemlja koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i najvažniji je faktor stabilizacije i regionalnog mira, ne može ni da ima drugačiji stav. 

"Mi nismo usmjereni na bilo kakvu destabilizaciju, mi čuvamo Ustav i hoćemo da se Bosna vrati u ustavne okvire, a to podrazumijeva cjelovitost BiH, ali samo ako se poštuje Ustav, a ne nametnute odluke visokog prestavnika i tu je razlika", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, što se tiče Banjaluke, BiH je, kako sada funkcioniše, "za odbaciti". 

Dodik je naglasio da BiH nema dok je intervencionizma starnaca i nametanja zakona i odluka. 

On je napomenuo da BiH nije problem ako se poštuje član tri Ustava BiH koji kaže da je ona sastavljena od dva entiteta i tri naroda. 

Povodom pisanja zagrebačkog "Večernjeg lista" da Hrvatska nabavlja avione F-16 da bi "završila nedovršeni posao u Banjaluci", Dodik je rekao da to što oni nabavljaju neke američke avione da bi završili nešto su prazne priče koje se čuju od (Stjepana) Mesića i drugih, prenosi Tanjug. 

"Bolje da se upute na politički položaj hrvatskog naroda u BiH i shvate da političko pitanje saradnje Srba i Hrvata u BiH jeste pitanje očuvanja identiteta i jednog i drugog naroda, a ne što se bave ovakvim glupostima", rekao je Dodik.

Ne propustite