Otkriveno je KOLIKO BI DANAS VRIJEDILI Pele, Maradona, Cruyff, Best, Puškaš i ostala ekipa!

Sport
Otkriveno je KOLIKO BI DANAS VRIJEDILI Pele, Maradona, Cruyff, Best, Puškaš i ostala ekipa!
.

Nogometni transferi prošlog ljeta doživjeli su vrtoglavi rast, vlasnici klubova rasipali su se milionima eura, a najveći transfer u povijesti nogometa, onaj Paula Pogbe iz ljeta 2016. (iz Juventusa u Manchester United za 105 miliona eura), premašen je za dvostruko. Arapski vlasnici PSG-a platili su Barceloni za Neymara nevjerojatnih 222 miliona eura. No nije samo Brazilac srušio samo godinu dana star rekord Pogbe. Tako je Barcelona dobar dio zarade od Neymara, 130 miliona eura, dala Dortmundu za Ousmanea Dembélea. 

Cijene nogometaša nevjerojatno su porasle i često vidimo da su klubovi za prosječne stopere i bekove spremni izdvojiti desetine miliona, kao što nije rijetkost ni da vlasnici klubova bacaju novac na igrače koji im i ne trebaju, samo zato da ih konkurenti ne kupe. 

Mnogi navijači preziru današnje financijske poslove u nogometu. Nekad to nije bilo tako i sve češće čujemo upite ako današnji tek solidni igrači koštaju 50-60 milijuna eura, koliko bi tek onda vrijedili Pele, Maradona, Cruyff, Puškaš, Best, Platini i ostali velikani nogometne igre.

Portal giffgaff pozabavio se tom temom i po određenoj formuli računali su vrijednost legendi nogometa u komparaciji s vrijednostima današnjih najskupljih igrača. Usporedili su golgeterski učinak današnjih zvijezda u određenom periodu i do određenih godina i u skladu s cijenom koju su oni dostigli tadašnjim transferima, izračunali su hipotetsku vrijednost Peleu, Maradoni i društvu.

 

PELE – 394 MILIONA EURA

Za mnoge najveći nogometaš svih vremena, jedini u historiji koji je osvojio tri naslova prvaka svijeta kao igrač, danas bi koštao 394 miliona eura. Do te cifre došlo se usporedbom s Neymarom i njegovim učinkom dok napadač PSG-a nije ostvario rekordni transfer. Po tom parametru, da se rodio pola stoljeća kasnije, Pele bi bio najskuplji igrač današnjice.

FERENC PUŠKAŠ - 290 MILIONA EURA

Najbolji mađarski nogometaš svih vremena i jedan od najvećih ikad. S čuvenom Mađarskom ''lakom konjicom'' početkom 1950-ih harao je svjetskim nogometom, a poraz Mađarske u finalu SP-a 1954. i danas se smatra najvećim iznenađenjem u historiji nogometa.

U usporedbi s Neymarom i golovima koje je Mađar zabio do 25. godine, Puškaš bi danas vrijedio nevjerojatnih 290 miliona eura.

JOHAN CRUYFF – 271 MILION EURA

Nizozemac je bio igrač koji je promijenio filozofiju nogometa i čovjek koji je postavio temelje današnje Barcelone. Kao igrač triput je vodio Ajax do naslova prvaka Europe i ima tri Zlatne lopte. Nizozemska je u to vrijeme bila nogometna avangarda, a poraz od Zapadne Njemačke u finalu SP-a 1974. i dan danas za mnoge je enigma. Do 26. godine Cruyff je zabio 250 golova i ako ga se usporedi s napadačem Arsenala Alexandreom Lacazetteom, danas bi koštao 271 milion eura i bio bi treći najskuplji igrač na svijetu.

GEORGE BEST – 176 MILIONA EURA

Ovaj Sjeverni Irac i danas je ikona Uniteda. Vjerojatno najveći nogometaš koji nikad nije nastupio na SP-u, s Crvenim vragovima osvojio je Europu, a te godine dobio je i Zlatnu loptu. No koliko god je bio nevjerojatan igrač, alkohol i raskalašeni život volio je više od lopte. Ipak, i tako autodestruktivan  ostavio je neizbrisiv trag u nogometnoj igru, a do 27. godine zabio je 190 golova i upisao tko zna koliko asistencija, što ga u usporedbi s najskupljim nogometašem danas na toj poziciji, Islanđaninom Sigurdssonom, stavlja na četvrto mjesto najskupljih igrača u historiji peto ukupno. 

MICHEL PLATINI – 174 MILIONA EURA

Uz Zidanea i Kopu, najveći francuski nogometaš svih vremena. Ikona Tricolora i Juventusa i osvajač čak triju Zlatnih lopti, do 27. godine zabio je 255 golova i kad se njegov učinak u tom periodu usporedi s učinkom Sigurdssona, smatra se da bi Platini danas vrijedio 174 miliona eura.

PAOLO MALDINI – 125 MILIONA EURA

Maldini je uspoređen s najskupljim obrambenim igračem današnjice, Cityjevim Kyleom Walkerom i izračunato je da bi vrijedio više nego dvostruko. Do svoje 27. legendarni branič Milana odigrao je čak 131 utakmicu u kojima njegova momčad nije primila gol, a s jednako velikim Baresijem činio je jedan od najslavnijih defenzivnih tandema u historiji nogometa.

THIERRY HENRY – 116 MILIONA EURA

Idol navijača Arsenala uspoređen je s Lacazetteom, a s obzirom na to da je do 26. godine osvojio francusko i englesko prvenstvo te naslov svjetskog prvaka, a u tom periodu zabio je 185 golova za klub i reprezentaciju, njegova vrijednost danas bi bila 116 miliona eura.

DIEGO MARADONA – 105 MILIONA EURA

''Mali zeleni'' jedan je od najvećih nogometaša svih vremena, za mnoge najveći. Maradona je do 24. godine zabio 210 golova, a njegov učinak kompariran je s učinkom Romelua Lukakua. Nakon izračuna došlo se do cifre od 105 miliona eura. Vi procijenite je li ova usporedba realna i vrijedi li Diego više.

(Index.hr)

 

Ne propustite