HDZ našao način kako ušutkati Povjerenstvo za Agrokor

Region
HDZ našao način kako ušutkati Povjerenstvo za Agrokor
.

HDZ je pronašao način kako će ušutkati rad Povjerenstva za Agrokor. Naime, kako doznajemo, u Poslovnik su ugurali točku koja kaže da Povjerenstvo ne može raditi bez većine članova. Tako HDZ-ovci jednostavno trebaju ne dolaziti na sjednice, a one se bez njih ne mogu održavati. HDZ u Povjerenstvu, koje broji devet članova, ima četiri svoja čovjeka. No njihov koalicijski partner HNS ima jednog.

Zanimljivo, nisu željeli da se sjednica održi u nazočnosti novinara

Saborsko istražno Povjerenstvo za Agrokor danas se na početku druge pripremne sjednice pola sata pred medijima sporilo oko toga hoće li raditi javno ili će sjednicu zatvoriti.

Glasanjem je odlučeno da se sjednica ipak održi bez nazočnosti medija, s obzirom na to, kako su zastupnici vladajućih zagovarali, da je riječ o tehničkim dogovorima o pripremi i planu rada Povjerenstva. Oporba je zagovarala da rade pred medijima, navodeći da je veliki interes javnosti za temu Agrokora.

Petero zastupnika vladajuće većine isticali su da ne treba raditi cirkus i podsjetili da je na prvoj sjednici dogovoreno da radne sjednice na kojima se tek treba dogovoriti poslovnik i plan rada ne budu otvorene za javnost kako bi dogovori bili konstruktivni.

Milijan Brkić (HDZ) poručio je "kao da prošli put nismo bili na istoj sjednici i nismo dogovorili da će sjednice biti otvorene za javnost kad službeno krenemo s radom”, dodavši da u saboru imaju političku govornicu, dok Povjerenstvo treba biti ozbiljno, a Stjepan Čuraj (HNS) kazao je da se "boji da će to ići u estradizaciju Povjerenstva".

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da se HDZ u ovoj raspravi poziva na dogovor, ali ne poštuje raniji dogovor da će se odluka o osnivanju Povjerenstva izmijeniti do 3. studenog, istaknuvši da nije ni uvrštena u dnevni red, iako sabor sutra staje s radom na deset dana.

Brkić je uzvratio pitanjem kako zna da se sutra neće ta točka izglasati.

Marija Jelkovac (HDZ) kazala je da Povjerenstvo formalno počinje s radom 30. listopada, a ovo su pripreme za rad koji će biti javan kada službeno započne.

Predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) rekao je da mu je prihvatljiva bilo kakva odluka većine. SDP je predlagao da za medije bude zatvorena rasprava o zapisniku s prošle sjednice i o poslovniku Povjerenstva, a otvorena rasprava o svjedocima koje bi pozivali, dok je prijedlog vladajućih bio da prve dvije točke budu otvorene, a treća ne.

Za javnu sjednicu glasali su Gordan Maras (SDP), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) i Grmoja dok je Miljenić bio suzdržan, a protiv su bili HDZ-ovi Brkić, Jelkovac, Josip Borić i Ante Babić te HNS-ov Čuraj, prenosi Index.

Ne propustite