Macina trava olakšava put do potomstva

Zdrav život
Macina trava olakšava put do potomstva
Izuzetno cijenjena u narodnoj medicini, macina trava, poznata i kao očajnica, vijekovima se sa uspjehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene.

Izuzetno cijenjena u narodnoj medicini, macina trava, poznata i kao očajnica, vijekovima se sa uspjehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene.

Ova biljka, naravno, ne može da riješi probleme ukoliko u osnovi postoji neko oboljenje, ali je u stanju, tvrde dobro upućeni, da normalizuje lučenje polnih hormona i na taj način stabilizuje funkcionisanje reproduktivnih organa. Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost i začeće.

Pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcija, bakterijskih upala, grčeva mišića materice i drugih sličnih problema. Istovremeno, djeluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primjeni terapije.

Njena ljekovitost ovim se ne završava. U vidu sirupa pomaže u liječenju plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i groznice. Pokazalo se da olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i uklanja šištanje u plućima. Pogodna je za astmatičare i za osobe koje imaju kratak dah. Efikasna je i u liječenju nerava, katara želuca, žutice. U vidu čaja ili sirupa stimuliše izlučivanje žuči, pa samim tim olakšava rad žučne kese i pospješuje varenje. U pojedinim zemljama macina trava se preporučuje i dijabetičarima jer se pokazala kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi, pišu Večernje novosti.

Potvrđeno je da biljka sadrži određeno esencijalno ulje koje djeluje povoljno na zdravlje.

S obzirom na to da ova biljka ublažava upale, preporučuje se i za vidanje rana. Melem se spravlja tako što se listovi macine trave smrvljeni u prah i pomiješani sa svinjskom mašću stavljaju na kožu sa ranama da bi brže zacijelile.

Čaj protiv neplodnosti

Za pripremu ovog čaja postoji više recepata koje preporučuju narodni ljekari.

Čaj se spravlja tako što se jedna mala kašika osušene biljke prelije sa dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procijedi i pije više puta u toku dana. Čaj se pije najmanje tri mjeseca, sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću treba prestati sa konzumiranjem. Da bi se ublažio opor ukus, može se zasladiti medom, ali djelotvorniji je bez zaslađivanja.

U drugoj varijanti, u dva ipo decilitra hladne vode potopi se supena kašika macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procijedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora da se pije redovno, najmanje mjesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon dva do tri mjeseca. Poslije tri mjeseca treba napraviti četvoronedeljnu pauzu, jer kod nekih osoba preterana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog pritiska.

Ne propustite