MRAČNA STRANA - POSLJEDNJI HITLEROVI MINUTI: Njegov tjelohranitelj otkrio šta se sve dešavalo pred njegovu smrt (VIDEO)

Nostalgicno
MRAČNA STRANA - POSLJEDNJI HITLEROVI MINUTI: Njegov tjelohranitelj otkrio šta se sve dešavalo pred njegovu smrt (VIDEO)
.

Tjelohranitelj Adolfa Hitlera koji je prvi ugledao mrtvo tijelo nacističkog vođe opisao je kako su izgledali posljednji trenuci nacističkog vođe. Autobiografija koju je napisao Rohus Miš otkriva da je Hitler rekao da su svi vojnici "oslobođeni svojih dužnosti" i da želi da se njegovo tijelo zapali, kako se nadolazeći saveznici ne bi poigravali sa njegovim ostacima, piše Independent.

Time ih je razriješio, ali i dodijelio posljednji zadatak, da kremiraju njegovo tijelo jer nije želio da doživi Musolinijevu sudbinu, s obzirom da su ostatke italijanskog fašiste javno izložili i mučili. U knjizi "Hitlerov posljednji svjedok" koju je objavio u dubokoj starosti, Miš je otkrio šta se u bunkeru dešavalo u posljednjim trenucima Hitlerovog života, kao preživjeli iz Hitlerove svite, a preminuo je prije tri godine u Berlinu, u 96 godini.

Tog 30. aprila 1945. stigao je telefonski poziv koji je promjenio sve i najavio kraj Drugog svjetskog rata. Nazvao je general Vilhelm Keitel i javio da vojska nije uspjela da razbije sovjetski obruč oko Berlina i da je kraj rata neizbježan. Ubrzo nakon toga, Mišč je čuo Hitlera kako tiho priča sa ostalim visokopozicioniranim nacistima, a nakon toga odlazi u sobu. Za njim je ušla i Eva Braun, tvrdi Martin Mejs, urednik knjige.
 
Završetak Drugog svjetskog rata bio je neizbježan kako su se Rusi približavali Berlinu. Pola sata ranije, Hitler je još održavao nadu među vojnicima, govoreći da će u pomoć stići ovaj ili onaj general, ali sve je bilo izgubljeno. Tada se rukovao s Otom Gunšeom. Rekao mu da su svi vojnici razriješeni "zakletve vjernosti". Takođe je rekao da ne želi da njegovo tijelo bude javno zlostavljano kao Musolinijevo, već da njegov leš bude spaljen. Svi su nervozno čekali u bunkeru, uz neki metež. Vrata su se otvorila i Miš je pogledao unutra. Pogled mu je pao na Evu, koja je sjedela glavom naslonjenom prema Hitleru, koji je bio mrtav. Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema napred - opisuje situaciju Mejs.

Memoari opisuju da je prilikom ulaska Miša u sobu Eva bila u spavaćici i prstom na ustima sugerisala tjelohranitelju da ćuti. Miš je Hitlera opisivao kao predivnog šefa, a smatra se da je posljednji preživjeli Hitlerov bliski saradnik. Inače, Miša je otela Crvena armija i proveo je osam godina u logoru. U knjizi "Hitlerov posljednji dan: Minut po minut" čiji su autori Džonaan Majo i Ema Krejg opisano je da je Adolf Hitler nazdravljao na svom vjenčanju sa Evom Braun , ali i trenutke razvrata Hitlerovih bliskih saradnika kada su shvatili da se Rusi približavaju i da im nema spasa.

Hitler je većinu svog vremena provodio u bunkeru, zaštićen betonskim zidovima debelim tri metra. Bio je hipohondar, koji je jedno vrijeme uzimao čak 28 različitih pilula i inekcija dnevno. Pred kraj je patio i od Parkinsonove bolesti i imao problema sa srcem, a i stres je ostavio trag na njegovom zdravlju. Nedjelju dana prije konačnog pada otpustio je svog ličnog ljekraa Teodora Morela , a ovaj mu je ostavio pun ormančić lijekova, pišu autori.

Komandant vojske general Burgdorf, Hitlerov privatni sekretar Martin Borman i general Krebs živce su opuštali ogromnim količinama rakije, a alkohol je "kumovao" i razvratnom seksualnom ponašanju u kancelariji Rajha, gdje je vladala svojevrsna masovna histerija, pišu Majo i Krejgova. Bormana je u njegovoj raskalašenosti podržavala i supruga Gerta koja mu je rodila desetero djece pa mu čestitala kada joj je priznao da je zaveo glumicu Manju Behrens kojoj je poželjela i dobrodošlicu u domaćinstvo.

Hitler je ručao sa suprugom Evom i sa svojim sekretaricama koje su morale za stolom da mu prave društvo od jeseni 1942. godine i zabavljati ga "lakim temama". Strogo im je bilo zabranjeno da razgovaraju o "teškim temama", ali tog dana je on pokrenuo razgovor o očiglednom. Rekao je da nikada neće pasti u ruke neprijatelja i da želi da mu kremiraju tijelo nakon smrti, tvrde autori knjige. Rekao je da je najbolja metoda samoubistva metak u usta jer se lobanja rasprsne i ništa se ne osjeti, a smrt je trenutna. Ali sa njim se nije slagala Eva Braun koja je željela da bude lijep leš.

"Želim da budem lijep leš. Ja ću da uzmem otrov. Zanima me boli li. Bojim se duge patnje. Spremna sam da umrem herojski samo da me ne boli", rekla je i sekretaricama pokazala svoju ampulu cijanida koju je držala u džepu haljine.
Nakon toga su i sekretarice zatražile svoju dozu. Iako nisu željele da se ubije, nisu ni htjele da padnu u ruke Rusa.

Nakon ručka Hitler je nadgledao i smaknuće svoje omiljene keruše Blondi i njenih štenaca koje su ubili cijanidom, a zatim zakopali ispred bunkera. Iako je Hitler do posljednjih trenutaka vjerovao u odbranu Berlina, u kasnim večernjim satima je shvatio da od toga neće biti ništa. Lično je zahvalio svojim bliskim saradnicima rukujući se sa njima. Oni su pokušali da ga nagovore da pokuša da se spasi i pobjegne, ali on je bio neumoljiv.
Dok su Rusi bili sve bliže, u bunkeru je trajala glasna zabava nacista koji su se pomirili sa svojom sudbinom i upustili se u neobuzdane seksualne igrice. Tokom noći najpopularnije mjesto za seks bila je zubarska ordinacija, tvrde Majo i Krejgova.

Hitler je sa ljekarom Haseom detaljno isplanirao svoje i Evino samoubistvo. Dogovorili su da će imati dva pištolja i dve kapsule cijanida koje će zagristi u isto vrijeme kada pritisnu okidač pištolja. Hitler je želio da umre u istom trenutku kada i njegova supruga. Rano ujutru ruski vojnici bili su im u neposrednoj blizini, a Eva je istrčala napolje da još jednom vidi sunce prije smrti, piše u knjizi. Ali, nebo je bilo tamno od dima i sa oklijevanjem se vratila u bunker.

Eva je bila nervozna pre smrti i nije imala apetit, pa je Hitler posljednji obrok - špagete, pojeo u društvu svojih sekretarica. Jedna od njih, Traudl Junge, uspjela je da pobjegne pred Rusima maskiravši se u vojnika. Ipak, ubrzo su je ulovili i zarobili, ali i pustili. Na slobodi je nastavila da radi kao sekretarica, a umrla je 2002. godine. Ni Magda Gebels, supruga Josefa Gebelsa, nacističkog šefa propagande, nije htela da prihvati smrt. Njen muž zavjetovao se na vjernost Adolfu Hitleru i rekao mu da će on i njegova porodica sljediti njegov primjer i ubiti se. Zato je Magda pokušala da Hitlera nagovori da se predomisli i pobjegne, jer će onda i oni moći da pobjegnu i ona neće morati da ubije svoje šestoro djece. Firer ju je glatko odbio.
Pola sata kasnije Eva Braun i nacistički vođa oduzeli su sebi živote.
"U sredinu", povikao je Gebelsov sin Helmut u trenutku kada je čuo hitac. Njemu i njegovoj braći i sestrama narednog su jutra dali injekciju morfijuma, a zatim im je ljekar Ludvig Stumpfeger u usta izdrobio ampulu cijanida. Istim otrovom ubili su se i Magda i Josef.

Ne propustite