Gradonačelnik Ankare podnio ostavku zbog Erdoganovih čistki

Svijet
Gradonačelnik Ankare podnio ostavku zbog Erdoganovih čistki
.

Gradonačelnik Ankare saopćio je u ponedjeljak da će odstupiti u ovoj sedmici, postajući peti gradonačelnik iz vladajuće stranke koji podnosi ostavku u posljednjim sedmicama suočeni sa zahtijevima za čistkama lokalnih političara od predsjednika Tayyipa Erdogana.

Melih Gokcek, žestoki Erdoganov lojalista koji je bio gradonačelnik Ankare 23 godine i pobjedio je na pet uzastopnih izbora, saopćio je u ponedjeljak na Twitteru da će napustiti položaj u subotu, nakon sastanka s Erdoganom u predsjedničkoj palati.

Još četviorica gradonačelnika iz vladajuće stranke već su podnijeli ostavke u posljednjim sedmicama, među kojima je i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, nakon zahtijeva da naspuste dužnost od Erdogana, koji tvrdi da nastoji obnoviti svoju vladajuću AK stranku.

- Trojica gradonačelnika iz naše stranke podnijeli su ostavke do sada, a još trojica trebaju učiniti isto. Vjerujem da će uručiti ostavke što je skorije moguće - izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari prošle sedmice prije nego štro su Gokcek i još jedan gradonačelnik podnijeli ostavke.

Erdoganova odluka da smjeni gradonačelnike uslijedila je nakon njegove tjesne pobjede na referendumu na kome su mu odobrene nove široke ovlasti u prošloj godini, dok je njegova popularnost znatno veća u ruralnim nego u urbanim sredinama. Sedamnaest od 30 najvećih gradova u zemlji glasalo je protiv njega, prenosi Reuters.

Ne propustite