BiH UVOZI I LJUDSKU KRV: Samo ove godine kupljeno je 33 kilograma!

Bosna i Hercegovina
BiH UVOZI I LJUDSKU KRV: Samo ove godine kupljeno je 33 kilograma!
.

Naša zemlja je po mnogo čemu posebna. Svima je poznato da uvozimo mnogo nelogičnih stvari, od vode, drva...

Kako piše Avaz, na tu listu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore sada možemo dodati, vjerovali ili ne, i krv. Naime, tokom posljednje dvije godine u BiH je uvezeno čak 59 kilograma ljudske krvi u vrijednosti od skoro 17.000 maraka, tačnije 16.456 maraka. Ukupno je uvezeno 59 kilograma krvi, a najviše iz Njemačke.

Dovoljne količine krvi Kada su u pitanju podaci iz ove godine, uvezeno je 33 kilograma, a vrijednost je 12,5 hiljada maraka, stoji u zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje. Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH su za naš portal kazali kako nisu upoznati da li je neka druga ustanova u Federaciji vršila uvoz krvi.

- Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH obezbjeđuje dovoljne količine krvi u skladu sa kliničkim potrebama i nije uvozio krv iz drugih zemalja - kazali su iz Zavoda.

Naveli su da ukoliko postoji potreba da se vrši izvoz ili uvoz krvi i krvnih sastojaka, primjenjuju odredbe Zakona o krvi i krvnim sastojcima (Službene novine FBiH, br. 09/10), i to odredbe člana 49., kojim je propisano sljedeće: - Krv i krvni sastojci ne smiju se izvoziti iz Federacije, odnosno uvoziti u Federaciju. Izuzetno od stava 1. ovog člana u vanrednim situacijama (prirodne i druge nesreće, kao i slučajevi kada se radi o hitnoj i medicinski opravdanoj potrebi) dozvolu za uvoz/izvoz krvi i krvnih sastojaka daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na osnovu saglasnosti Federalnog ministarstva zdravstva - kazali su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje, je za Avaz.ba potvrdio kako je uvoz ove materije u BiH moguć ukoliko uvoznik ispuni sve uvjete definirane podzakonskim propisima.

Kovačević: Uvoz moguć ukoliko se ispune svi uslovi definisani podzakonskim propisima Kovačević: Uvoz moguć ukoliko se ispune svi uslovi definisani podzakonskim propisima

- Između ostalog, moraju se ispuniti uvjeti definirani i Odlukom o klasifikaciji roba definiranih na režime uvoza i izvoza, gdje je za tarifni broj 3002901000 (ljudska krv), potrebno da uvoznik ima rješenje za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava (kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH), a koje se odnosi na dozvolu da pravno lice može obavljati djelatnost prometa na velike predmetne vrste medicinskog sredstva i potvrdu o upisu u Registar medicinskih sredstava ili Saglasnost za uvoz predmetnog medicinskog sredstva koje nije upisano u Registar, a što se odnosi na dozvolu da se predmetno medicinsko sredstvo može prometovati na tržištu - kazao je Ratko Kovačević.

Dodao je kako su u proteklih nekoliko godina "Berg" Sarajevo, "Broma Bel" i "Mediamax" iz Banje Luke uvezli ovu robu u našu zemlju.

- Izvršili smo uvid u bazu uvoza robe pod nazivom "ljudska krv", te smo utvrdili da je za sve uvezene količine postojala kompletna potrebna dokumentacija - rekao je Kovačević. Hematološki materijali Tim povodom kontaktirali smo i firme "Berg" Sarajevo. Iz ove firme smo dobili samo kratak odgovor, kako oni ne uvoze krv, već samo medicinski potrošni materijal.

Daleko rječitiji bili su iz firme "Broma Bel" iz Banje Luke, koji su potvrdili za Avaz.ba. da se ova firma bavi uvozom i distribucijom medicinske opreme i reagenasa za laboratori.

- Naša kompanija uvozi hematološke (krvne) materijale na bazi ljudske krvi, koji sadrže krvne elemente, kao što su eritrociti, trombociti itd. Materijali se koriste kao kontrolni materijal za hematološko-biohemijske analize (in vitro dijagnostika) ili provjeru kontrole kvaliteta rada pojedinih aparata. Količine tih materijala su 0.5 - 1 ml. Ti materijali se ni u kom slučaju ne koriste za transfuziju primaocima krvi - kazali su iz "Broma Bel". .

(avaz.ba)

 

 

Ne propustite