Heljda - jesenski jelovnik upravo je postao još bogatiji

Porodica i zdravlje
Heljda - jesenski jelovnik upravo je postao još bogatiji
Heljda, hajdina ili ajda nazivi su za sjajnu žitaricu koju svakako morate ubaciti na svoje jelovnike ove jeseni!

Heljda, hajdina ili ajda nazivi su za sjajnu žitaricu koju svakako morate ubaciti na svoje jelovnike ove jeseni!

Osim što je izuzetno hranjiva, daje energiju i ne sadrži gluten, heljda može postati i nevjerojatno ukusan prilog, dodatak salati ili kremasto glavno jelo.

Voli se s varivima, s bogatim mesnim umacima, ali i kao samostalno jelo nalik rižotu. Zbog svoje je jednostavnosti najčešće zaboravljena, no mi smo za vas pripremili izvrsne recepte kojima se i sami često vraćamo. 

U trgovinama heljdu možete kupiti sirovu ili prženu. Nepržena ima lagan okus te ju je prije pripreme potrebno kratko tostirati kako bi bila spremna za kuhanje. Prženu heljdu možete koristiti odmah, spajati je s povrćem i mesnim jelima, začinima i drugim dodacima.

Kako se heljda idealno slaže s gljivama, za vas smo izvukli čak nekoliko recepata koji će na divan način začiniti jesenske dane. Pripremite ih na salatu, dodajte šaku heljde domaćoj juhi od gljiva ili pak sve zajedno ubacite u kremasti heljdoto. 
 
Kako tanjur ne bi bio preobičan, kombinaciji možete dodati i druge žitarice pa uživati u fantastičnom spoju tako jednostavnih i bogatih ukusa. Mi smo isprobali spoj riže, ječma i heljde i u potpunosti se oduševili.

3a1f2958012e1d2b1958

Heljdu možete upakirati i u divnu slanu štrudlu. Spojite je sa sezonskim tikvama, zarolajte sve zajedno u štrudlu, premažite dobrom količinom maslaca i hrskajte na najslasniji način.

Heljdu možete iskoristiti i za slasno punjenje. Njome možete puniti puricu ili pile za posebne prilike, a genijalna ideja će biti i nabujak s heljdom koji se izvrsno slaže s purećim prsima.

Kada ste isprobali sva navedena jela, vrijeme je za malo eksperimentiranja. Heljdu sameljite kako biste dobili brašno, a zatim je ubacite u različite deserte kao zamjenu za klasičnu bijelo brašno. Bit će odlično u palačinkama, kruhu, brownie kolačima i brojnim drugim slatkim delicijama.

cdbb0721f314aa015afd

 

(24sata.hr)
 

Ne propustite