SVI IH OBOŽAVAJU JESTI: 7 jela koje svako mora znati skuhati nakon 30. rođendana

Kiosk
SVI IH OBOŽAVAJU JESTI: 7 jela koje svako mora znati skuhati nakon 30. rođendana
.

U dvadestim godinama života ekesperimentiramo s kuharskim tehnikama i okusima, a u tridesetim bi već svako trebao znati da pripremi ovih sedam jela.

Ne zahtijevaju preveliko kulinarsko znanje, a svi ih obožavaju jesti.

1. Pečeno pile

Piletina je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na 1001 način. Peče se na tavici, pirja se, poha i pošira. No u Hrvatskoj se nedjeljom obično peče cijela ptica, te poslužuje s krumpirima i salatom. Nemojte se prepasti ovog zadatka – pečenje cijelog pileta uopće nije velika znanost.

Pridržavate li se ova tri važna savjeta, rezultati neće izostati: 

- Udubinu očišćene i dobro začinjene ptice napunite polovicom luka i jabuke (može i limuna) i tako sačuvajte vlažnost jela. 
- Krilca stavite 'iza leđa' kako meso ne bi izgorjelo, a batke povežite zajedno kuhinjskom špagom.

- Piletinu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja. I ne zaboravite tijekom pečenja podliti meso sokovima od pečenja.

2. Pečeni krompir

Hrskav izvana, a mekan iznutra? To je sve što želimo od savršenog pečenog krumpira! Idealan je prilog za uz mesna i riblja jela, a može se jesti i samostalno uz kakvu sezonsku salatu. Uz to lako se priprema, pa stvarno nema izlike da ne naučite pripremati ovo jelo

3. Odrezak

Kvalitetno meso nije jeftino, pa je odgovarajuća termička obrada šnicla najmanje što možete učiniti za sebe i svoj novčanik. I to bez obzira preferirate li svinjetinu, junetinu ili janjetine, odnosno odrezak pečen na tavi ili roštilju.

Pečenoj šnicli se svako veseli, pa svakako naučite upotrebljavati kuhinjski termometar ili ruku kako bi znali ocijeniti kada je meso sirovo, srednje ili dobro pečeno. 

4. Varivo od graha (s kobasicom)

Grah je omiljeno povrće Hrvata, a od njega se obično kuhaju mirisna variva s dodatkom špeka, kobasica, tjestenine i slično. Bez obzira koju varijantu preferirali, bazični grah morate znati pripremiti. Da, da, to uključuje i namakanje graha večer prije kuhanja. Korištenje onog iz konzerve se ne računa. 

5. Sarma

Mama kuha najbolju sarmu, zar ne? No to nije razlog da ne naučite raditi ove ukusne svitke od kiselog zelja i mljevenog mesa i sami

6. Tjesteninu s umakom

Kada ste vi ili vaši ukućani gladni, ali ne znate što biste pojeli – brzopotezno jelo s tjesteninom je izvrsna ideja. Kupovnu sušenu tjesteninu zna skuhati i tinejdžer, no s vremenom svladajte i pripremu odličnog umaka u kojem će uživati sva osjetila, a koji će se savršeno sljubiti s paštom. 

7. Palačinke

Nije svako predodređen za pečenje slastica, ali palačinke bi se trebale naći na jelovniku baš svakog kuhara amatera. Koje su vam najdraže: slane ili slatke s pekmezom i čokoladom?

 

Ne propustite