Što se događa s KOLAGEN TRENDOM i zašto je on toliko važan?!

Porodica i zdravlje
Što se događa s KOLAGEN TRENDOM i zašto je on toliko važan?!
.

Bez obzira jeste li spotista, pokušavate li proljepšati svoju kožu ili ojačati zdravlje svojih kostiju, postoji dodatak koji će vam pomoći. To je kolagen.

Dodatak zdravlju koji se više ne povezuje samo s iglama i kremama i o njemu se stalno priča da možemo slobodno reći kako se radi o jednom rastućem kolagen trendu.

Kolagen se prirodno nalazi u našem tijelu, a bitan je za strukturu tkiva i elastičnost, no njegova proizvodnja prirodno opada kako starimo. Zato nam s godinama treba malo više hrane koja ga ima i koja će potaknuti prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu.

Pronaći ćemo ga u mesu, odnosno dijelovima koje najčešće ne jedemo - u tetivama, kostima i koži, pa bi zato bilo dobro znati gdje ga još možemo pronaći, da bismo pojačali njegov unos, piše index.hr.

Kurkuma je primjerice jako dobra jer potiče njegovu prirodnu proizvodnju, ali ga neće proizvesti dovoljno pa će nam, kako starimo, trebati više namirnica koje njime obiluju. Ili su pune nutrijenata koji potiču njegovu proizvodnju.

To je češnjak bogat sumporom, koji je neophodan za proizvodnju kolagena te lipoinskom kiselinom i taurinom, koji pomažu obnoviti oštećena vlakna kolagena.

Zeleno lisnato povrće puno je agensa koji također potiče proizvodnju kolagena, a izuzetno su važne i namirnice bogate Omega 3 masnim kiselinama (riba, orašasti plodovi, sjemenke), koji se brinu da naša koža ne izgubi mladost i elastičnost.

No kolagen stvarno nije važan samo za lijep izgled. Njegova je uloga puno važnija: on čuva zdravlje i elastičnost kostiju i zglobova, izuzetno je važan za izdržljivost tijela i snagu mišića (kolagen je protein, ne zaboravite to), a uvelike pomaže boljem zdravlju cijelog probavnog sustava.

Zato se potrudite unositi ga u dovoljnim količanama, pogotovo ako više niste mladi.

Ne propustite