Ruska opozicija podijeljena u vezi s predsjedničkom kandidaturom TV voditeljice

Svijet
Ruska opozicija podijeljena u vezi s predsjedničkom kandidaturom TV voditeljice
.

Objava predsjedničke kandidature poznate ruske televizijske voditeljice Ksenie Sobčak izazvala je u četvrtak oprečne reakcije ruske opozicije, čiji su je neki pripadnici optužili da igra u korist Kremlja, dok su drugi pozdravili njenu kandidaturu. 

Iako je Dmitri Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, negirao da je Kremlj ohrabrio Sobčak da se kandiduje, neki pripadnici opozicije su kazali da će njen potez omogućiti vladi da pobijedi glasačku apatiju i u isto vrijeme "posije sjeme razdora u opozicione redove", javlja agencija AP.

Tridesetpetogodišnja Sobčak je u srijedu objavila svoju namjeru da se kandiduje za izbore u martu 2018. godine, tvrdeći da se Rusija umorila od stagnacije i da joj je potrebna promjena.

Ksenia je kćerka Anatolija Sobčaka, reformističkog gradonačelnika Sankt Peterburga ranih 1990-tih. Vladimir Putin nekada je radio kao zamjenik njenog oca.

Ksenia, koja je učestvovala u protestima protiv Kremlja 2011. i 2012. godine, je rekla da je upozorila predsjednika na svoju namjeru tokom nedavnog sastanka, dodavši da se činilo da se Putinu to ne dopada.

Putin još uvijek nije objavio da li će se kandidirati za reizbor, mada se očekuje da će to učiniti, prenosi Fena.

Ne propustite