KAKO IZBJEĆI ZARAZU U JAVNIM TOALETIMA? LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Vi ste krivi! Evo što raditi kako biste izbjegli bakterije

Praktična žena
KAKO IZBJEĆI ZARAZU U JAVNIM TOALETIMA? LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Vi ste krivi! Evo što raditi kako biste izbjegli bakterije
.

Dobro došli u javni wc, jezivo mjesto sa zašaranim zidovima, užasnim smradom i najgrubljim toaletnim papirom kojeg ste ikad koristili.


Pomisao na to koliko je ljudi prije vas sjelo na wc dasku i koliko ih je nakon nužde zaboravilo oprati ruke, izbezumljuje gotovo svakoga.

No stvarno je pitanje kojim smo podložni bolestima dok koristimo javne zahode.

Sigurno ste puno puta čuli kako u javnom wc-u možete zaraditi seksualno prenosivu bolest poput klamidije, gonoreje pa čak i sifilisa, no prije nego li počnete paničariti, vrijedi spomenuti da je to poprilično nemoguće, tvrdi liječnik dr. Preethi Daniel iz britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Naime, da bi se zarazili, bakterije bi trebale direktno doći s daske do vaših genitalija ili kroz otvorenu ranu na vašim bedrima. Što znači da je vjerojatnije da vas udari munja, nego da zaradite spolno prenosivu bolest u javnom wc-u.

Moguće je međutim da se na dasci nađu i bakterije poput escerichije coli ili salmonela, no morali biste otići van neopranih ruku ili biti izloženi značajnoj količini bakterija da biste se zarazili.

Dok god ne zaboravite oprati svoje ruke, vaš imunološki sustav bi vas trebao štititi od beštija koje vrebaju u zahodu.

Ipak, ako se nađete na krivom mjestu (javni wc) u krivo vrijeme (kada je wc daska baš zaražena bakterijama), vaše ponašanje može biti glavni krivac za mogućnost zaraze.

Naime, polučučeći položaj u kojem smo dok pokušavamo izbjeći dodirivanje wc školjke, kao i brzina kojom jurimo iz javnog wc-a, može biti uzrok urinarne infekcije upravo zato što niste do kraja ispraznili vaš mjehur.

Ako još uvijek niste sigurni o uporabi javnih zahoda, ovo su neke upute 'za preživljavanje':

1. Dobro operite ruke nakon što ste koristili wc

2. Nosite sa sobom antibakterijske maramice ili gel za dodatnu zaštitu

3. Pokrijte dasku toaletnim papirom ili ju obrišite antibakterijskim maramicama

I uzmite u obzir da je puno više bakterija na podu javnog wc-a, nego na sjedalu, stoga ograničite kontakt s podom (torbe objesite, ne spuštajte kraj sebe) i izaći ćete živi.

Ključ je u higijeni, a vaš imunitet će odraditi ostalo.

 

PROČITAJTE JOŠ:

POTPUNO PRIRODAN LIJEK: Uzmite ovo jednom godišnje i nikad nećete biti bolesni

Može da pomogne liječenju čak i hronične hipertenzije.


Još prije 5 hiljada godina, jedan tibetanski monah otkrio je i zapisao recept za domaći preparat, koji se uzima jednom godišnje i obezbjeđuje dobro zdravlje narednih 365 dana!

Mnogi eksperti su ga proučavali i došli do zaključka da je ovo zaista moćan lijek u liječenju i prevenciji.

Glavni sastojak je bijeli luk - jedna od najzdravijih namirnica koje postoje. On pomaže kod visokog i niskog pritiska, povišenog holesterola, srčanog udaram ateroskleroze, slabe cirkulacije i koronarnih bolesti srca.

Naučno je dokazano da alicin, aktivni sastojak iz belog luka, može da ima efekat leka na enzime i da snizi visok pritisak. Takođe, bijeli luk ima moć da opusti krvne sudove i spreči proizvodnju angiotenzina, peptidnog hormona koji utiče na pojavu hronične hipertenzije.

Sastojci: 200 ml 95% alkohola ili ruma (ako koristite alkohol, uzmite onaj koji ne sadrži metanol ili benzalkonijum hlorid) i 350 g bijelog luka.

Priprema: Oljuštite luk, izgnječite ga viljuškom i prelijte alkoholom. Prespite mešavinu u sterilisanu staklenu bocu i ostavute da stoji 10 dana, piše Healthy Definition. Nakon toga, ocijedite tečnost iz flaše i ponovo je sipajte natrag u bocu. Čuvajte u frižideru.

Upotreba: U čašu vode dodajte samo jednu kap mešavine i pijte pre doručka ili ručka. Uvečer pred spavanje, dodajte 2-3 kapi u čašu vode, popijte i lezite.

Napomena: Od navedene količine sastojaka, imaćete tinkturu oko 12 dana, i to je za ovu godinu sasvim dovoljno!

Ne propustite