Europska komisija izdvaja 120 miliona eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista

Svijet
Europska komisija izdvaja 120 miliona eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
.

Evropsak komisija danas je najavila da će izdvojiti gotovo 120 milijuna eura za pomoć europskim zemljama u zaštiti javnog prostora u njihovim gradovima koji su sve češće na meti džihadističkih napada, poput onog u Barceloni, koji ne zahtijevaju velika financijska sredstva.

Akcijski plan predstavljen u Bruxellesu predviđa da će već 2017. na raspolaganju biti 18,5 miliona eura za "međudržavne projekte kojima se poboljšava zaštita javnih prostora" i 100 milijuna eura u 2018. za pomoć "gradovima koji ulažu u sigurnosna rješenja".

Niz napada na javnim mjestima

U septembru 2016. muškarac u kamionu ubio je 86 ljudi zaletjevši se u mnoštvo u Nici u prigodi tradicionalne proslave 14. septembra.

Nakon toga, u Europi se dogodio niz napada na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi, poput ulice Rambla u Barceloni u kolovozu 2017. Napadi na javna mjesta dogodili su se zadnjih mjeseci i u Londonu, Manchesteru, Stockholmu i Marseilleu.

Uz sredstva za bolju zaštitu javnih prostora, Komisija također predlaže osnivanje stručne mreže kako bi Europljani mogli razmjenjivati "pozitivna iskustva" u zaštiti mjesta poput zračnih luka, kolodvora i stadiona, otvorenih prostora koji su "laka meta".


"Ne možemo zaustaviti sve napade, ne možemo zajamčiti potpunu sigurnost, ali možemo otežati stvar teroristima", rekao je povjerenik za sigurnost Julian King na tiskovnoj konferenciji.

"Kako teroristi mijenjaju taktiku, tako mi povećavamo pomoć zemljama članicama kako bi mogle otkloniti te prijetnje", istaknuo je.

"Pomažemo im u zaštiti javnog prostora gdje se građani susreću, sprječavajući ujedno pristup terorista opasnim tvarima koje se koriste za izradu eksplozivnih naprava i prekidajući izvore financiranja terorizma", dodao je King, prenosi Hina.

Izvršno tijelo EU-a usto je potvrdilo da priprema osnivanje "europske obavještajne službe" koju je u rujnu najavio njegov predsjednik Jean-Claude Juncker.

Ne propustite