Napadi na više lokacija: UBIJENO 69 OSOBA

Svijet
Napadi na više lokacija: UBIJENO 69 OSOBA
.

Talibanski militanti u utorak su napali lokacije u više afganistanskih pokrajina, pri čemu su ubili najmanje 69 osoba, među kojima i jednog visokopozicioniranog policijskog komandira, te ranili desetine drugih.

Najsmrtonosniji napad je pogodio centar za obuku policije pri policijskom štabu u Gardezu, glavnom gradu pokrajine Paktia, javlja Reuters.

Dva talibanska bombaša samoubice automobilima su otvorili put za veći broj naoružanih napadača koji su upali u ovaj kompleks, kazali su zvaničnici i militanti.

Najmanje 21 policijski službenik je ubijen, uključujući načelnika policije pokrajine Paktia, a 48 policajaca je ranjeno.

U ovom napadu je također poginulo najmanje 20 civila, a 110 ih je ranjeno, saopćeno je iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Snage sigurnosti su usmrtile najmanje pet napadača.

Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad.

Ova militantna grupa u utorak je također izvela napad u susjednoj pokrajini Ghazni, detonirajući Humvee vozilo puno eksploziva u blizini ureda pokrajinskog guvernera.

Pokrajinski zvaničnici su naveli da je ubijeno najmanje 15 pripadnika vladinih snaga sigurnosti, a da ih je 12 ranjeno u ovom napadu, te da je 13 civila poginulo, a sedam ranjeno.

Talibani tvrde da su u tom napadu ubili 31 pripadnika snaga sigurnosti, a ranili 21.

Borbe su također zabilježene u blizini vladinih ureda u pokrajinama Farah i Kandahar.

 

(Fena)

 

Ne propustite