NEVJEROVATNO: Za majčinu smrt se ovaj 13- godišnjak pripremao, a ona je pustila suzu kada je nakon četiri godine pogledala u svoj grudnjak!

Praktična žena
NEVJEROVATNO: Za majčinu smrt se ovaj 13- godišnjak pripremao, a ona je pustila suzu kada je nakon četiri godine pogledala u svoj grudnjak!
.

Meksički tinejdžer načinio je grudnjak koji otkriva rane znakove karcinoma dojke.

Tehnologija koristi biosenzore koji mjere temperaturu i alarmiraju nositeljicu ako se jave zabrinjavajuće promjene. Kada je imao samo 13 godina, dječaku Julianu majka je umalo umrla od karcinoma dojke. Pet godina poslije, osamnaestogodišnjak Julian Rios Cantu i njegova 3 prijatelja izmislili su grudnjak Eva koji ima 200 biosenzora koji prate temperaturu, oblik i težinu ženskih grudi. Doktori koji su radili na rješavanju ovog slučaja su morali da urade nešto što inače rade, a jedino rješenje je bilo da joj odstrane obje dojke kako bi joj spasili život. Na kraju su tako i uradili, a Rios je nakon toga bio sretan što mu je majka živa. On je od tog perioda odlučio da malo više istraži o dojkama kao i karcinomu.

Došao je do zaključka da je veoma bitno da žene primjete bilo kakve promjene na dojkama, kako bi mogle pravovremeno da reaguju dok nije bilo kasno.

1

On je sa svojim prijateljem odlučio da osnuje kompaniju, odnosno pravio je senzore koji bi vam javljali kada god bi se neke promjene na grudima desile. Senzor je bio toliko moćan da je mogao čak i 200 promjena na grudima da prepozna. Rješenje bi bilo da ga stavite u grudnjak, a on će detektovati ako se naiđe na neki problem.

Ove informacije povezane su sa aplikacijom koja će ženi dojaviti ako se jave promjene. Žene će trebati nositi grudnjak samo 60 do 90 minuta sedmično. Njihova kompanija, Higia Technologies, osvojila je u Frankfurtu krajem travnja Global Students Entrepreneur Awards i 20.000 dolara koje će im pomoći da svoj izum još bolje razviju. Za sada je načinjen samo prototip grudnjaka. Poslije ovoga velikog uspjeha, Julianu je na Twitteru čestitao meksički predsjednik.


IMPRESIVAN IZUM, ALI POTREBNO JE JOŠ TESTIRANJA

Oko 8 miliona i 200 žena na svijetu umre od karcinoma dojke tijekom godine dana. Tumori mijenjaju temperaturu kože što je rezultat povećanog protoka krvi, no to nužno ne znači da će nastati karcinom. Iz Britanske udruge za istraživanje karcinoma kažu kako još nije dobra ideja nositi ove grudnjake dok tehnologija ne prođe znanstvena istraživanja. Ali kažu i da je impresivno vidjeti mlade ljude koji se počinju baviti znanošću i imaju ideje kako pomoći dijanosticiranju karcinoma, piše The Daily Mail.

Ne propustite