Šta zapravo znače svi silni simboli na vašem punjaču...

Tech
Šta zapravo znače svi silni simboli na vašem punjaču...
.

Jeste li se ikada zapitali šta zapravo znače svi ti silni simboli na punjaču vašeg mobilnog telefona? Donosimo vam značenje svih simbola i znakova koje možete pronaći na, nama poznatim, punjačima i usb kablovima.

1) VELIKI CE ZNAK- Ovaj znak je deklaracijski simbol od francuske skraćenice "Conformite Europeene", što znači da je uređaj u skladu sa evropskim standardima za proizvodnju. To, također, znači da je uređaj u skladu sa svim propisima koje zahtijeva Evropska direktiva za bezbjednost, zdravlje i zaštitu životne sredine. Ovo omogućava azijskim proizvodima da se prodaju u Evropi.1-veliki-znak-ce-0

2) KANTA ZA SMEĆE- Ova oznaka je poznata svima, ali da li ste znali šta on zapravo znači ? Ovaj simbol označava da se punjač ne smije bacati u kantu za smeće, jer spada u kategoriju elektronskog otpada. Punjač bi trebalo da bude poslat u lokalni centar za reciklažu smeća kako bi se reciklirao kao elektronski otpad i električna oprema.
2-simbol-kante-za-smece-2

3) KUĆICA- To znači da je uređaj namijenjen isključivo za domaću kućnu upotrebu, a ne za industrijsku. Proizvod ne može da izdrži opterećenja veća od svog kapaciteta i radi samo na standardnom "domaćem" naponu od 200-220 volti.
3-simbol-kuce-4

4) DUPLI KVADRAT- Ovaj simbol je od izuzetne važnosti. Mnogi potrošači su naviknuti na kupovinu lokalnih punjača, ali lokalni brendovi nemaju ovakve oznake. Brendovi punjača koji imaju ovu oznaku znače da uređaj posjeduje izolaciju i da je bezbjedan za upotrebu.
4-dupli-kvadrat-6

5) "PCT" simbol- Ovaj simbol znači da je proizvod u skladu GOST-R propisima. GOST na ruskom znači "Gosudarstvenii standart" i označava standarde koje je postavila ruska država. GOST je skup regulatornih standarda koje je postavio evropsko-azijski savjet za standardizaciju, metrologiju i sertifikaciju (EASC).
5-pct-simbol-8

6) V-simbol - V-simbol na mobilnom punjaču predstavlja nivo efikasnosti i svi ovi nivoi standarda su znak efikasnosti prosječnih brendiranih punjača. Standardi se razlikuju od zemlje do zemlje i to je razlog zašto postoje različiti simboli na jednom punjaču. Različiti nivoi velikih zemalja su: SAD - IV stepen, Kanada - III stepen i Evropska unija stepen V.
6-v-simbol-10

 

 

 

Ne propustite