Kuhari ometeni u razvoju su model za promjenu

Svijet
Kuhari ometeni u razvoju su model za promjenu
.

Izuzetan restoran u prijestonici Maroka nudi svojim gostima priliku da uživaju u punom obroku za samo šest dolara, a još izuzetnije je da su svi kuvari osobe ometene u razvoju.

Marokanska salata, prženo meso, baskijski pirinač i mus od limuna su na dnevnom meniju restorana koji je samo dio napora svojih vlasnika, udruženja Hadaf, da osobe ometene u razvoju integriše u marokansko društvo i tržište rada kao i da promijeni viđenje hendikepa.

Dvanaest mladih kuhara ometenih u razvoju rade u kuhinji i pripremaju obroke za oko 100 ljudi, dok ih instruktori nadgledaju, a i konobari koji služe hranu su takođe ometeni u razvoju.

"U početku nije lako naučiti ih da kuvaju, ali dan po dan, zahvaljujući njihovoj želji za učenjem i strasti, zaista razvijaju kulinarske kapacitete", rekla je Nora Hačami, jedna od specijalista za obuku Hadafa.

Otkako je u aprilu otvoren, restoran je dobio niz pozitivnih ocjena a gosti navode da cijene kvalitet hrane, pristupačne cijene i posvećenost ideji koja stoji iza njega. Restoran je otvoren u saradnji sa državnim projektom za poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa siromašnih.

Marokancima sa mentalnim i razvojnim poremećajima gotovo isključivo pomažu dobrotvorne organizacije. Prema podacima, u Maroku se od 347.000 osoba sa mentalnim poremećajima školuje ili na drugi način uvodi u društvo samo 10.000 ljudi. Polovinu njih nadgledaju dobrotvorne organizacije a druga polovina je u odjeljenjima koja finansira država.

Ne propustite