Jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova: Čisti crijeva, topi kilograme, usporava STARENJE...

Porodica i zdravlje
 Jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova: Čisti crijeva, topi kilograme, usporava STARENJE...
.

 Otkrit ćemo vam pet razloga zbog kojega biste trebali dan započeti čašom tople vode, umjesto šalicom kafe, čaja, soka...
 
1. Čisti crijeva

 
Redovitom konzumacijom tople vode ujutro čistite svoj organizam od toksina. Voda stimulira probavu i potiče rad probavnog sustava. Osim toga, topla voda brže otapa hranu, a time i olakšava probavu. Pijete li tijekom ili nakon obroka hladnu vodu, ona će zgusnuti masti u hrani, usporiti metabolizam i stvoriti masne naslage u crijevima. No, popijete li nakon jela čašu tople vode, stimulirat ćete probavu- piše Zivim.hr.
 
2. Olakšava konstipaciju

 
Rijetke, tvrde i oskudne stolice mogu biti pravo mučenje. Grčevi, nadutost i ostali simptomi vrlo su neugodni, toliko da mogu otežavati normalan život. Popijete li svako jutro na prazan želudac čašu tople vode, stolica će vam postati redovita.
 
3. Ublažava bol
 
Vjeruje se da je topla voda jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova za ublažavanje menstrualne boli. Ona će opustiti trbušne mišiće, ublažiti grčeve, a naposljetku i samu bol. Topla voda idealna je kod grčeva jer stimulira kapilarnu cirkulaciju i opušta mišiće.

 
4. Topi kilograme
 
Ako ste na dijeti i planirate izgubiti na tjelesnoj težini, nemojte propustiti ovaj kratki i zdravi jutarnji ritual. Topla voda povećava tjelesnu temperaturu i potiče metabolizam. Na taj će način vaše tijelo sagorijevati više kalorija. Također će podržati i pravilan rad vitalnih organa, uključujući i bubrege.
 
5. Usporava starenje
 
Usvojite li naviku da svako jutro popijete čašu tople vode, učinit ćete si veliku uslugu. Prisustvo toksina u organizmu ubrzava starenje, a budući da topla voda čisti organizam od toksina, automatski usporava proces starenja i povećava elastičnost kože.

PROČITAJTE JOŠ

Mislili ste da se od ovakve hrane gube kilogrami? Pogledajte šta kažu nutricionisti!

 
Jedni kažu da se od ljutog mršavi, mada drugi misle da ono deblja.

Evo šta kaže nutricionistica udruženja “Svi na vagu”.


"Osim što ubrzavaju cirkulaciju, podižu koncentraciju, jačaju imuni sistem i povećavaju energiju, ljute namirnice, takođe, pomažu u varenju i tope masne naslage.", navodi nutricionistica.

Dakle, ljute namirnice su, po njoj, idealni saveznici u borbi sa viškom kilograma.

A, koje su to ljute namirnice:

- čili paprika

- đumbir

- biber

- luk

- hren

Ljuto, funkcioniše na taj način što ublažava osjećaj gladi, smatra ona i kaže: " Ljuto ubrzava lučenje  probavnih  enzima, odnosno sokova, takođe, ono povećava apetit, ali i ubrzava metabolizam.".
Ona je otkrila i to da ljuto pomaže izbacivanju toksina putem kože, znojenjem. Ali, ljuto snižavanja i visok krvni  pritisak, odlično je u prevenciji srčanih udara – jer, poboljšava cirkulaciju.

 

Nutricionista udruženja “Svi na vagu” je rekla još i to da ljutim možemo spriječiti i karijes, podići imunitet i da su ove namirnice pune vitamina B1, B6, B2, B12, kao i betakorotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i cinka. Paprika je posebno bogata vitaminom C.

"Ljute namirnice  neophodne su kod  osoba koje imaju višak tjelesne težine, jer pozitivno utječu na poremećaj cirkulacije,  dijabetes, kašalj i otežano disanje. A, đumbir, na primjer, ublažava probavne tegobe i nadutost crijeva." , navodi.

Za osobe koje boluju od poremećaja gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crijevu, ova pravila ne važe.

Ne propustite