Netanyahu podržao Trumpov govor protiv Irana

Svijet
Netanyahu podržao Trumpov govor protiv Irana
.

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na njegovom govoru protiv Irana u petak, smatrajući ga prilikom da se promjeni nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015. kao i iransko ponašanje u regiji.

- On (Trump) se odlučno  usprotivio iranskom terorističkom režimu i stvorio je priliku da se popravi ovaj loši sporazum, da se odvrati iranska agresija i da se suprotstavi  zločinačkoj podršci terorizmu - izjavio je  Netanyahu na snimku postavljenom na Facebooku, prenosi Reuters. 

 

PROČITAJTE I:

Rjabkov: Trumpov stav prema Iranu 'izuzetno uznemirujući'

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da je "izuzetno uznemirujuće" što je američki predsjednik Donald Trump potegao pitanja koja su već rješena potpisivanjem međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, javila je novinska agencija RIA.

Agencija navodi izjavu Rjabkova kako Rusija smatra da je glavni zadatak sada spriječiti propast iranskog nuklearnog sporazuma.

Također je pozvao sve strane da ostanu predane sporazumu, prenosi Reuters.

 

Mogherini: Niko, pa ni Trump, ne može poništiti sporazum s Iranom

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je u petak da je iranski nuklearni sporazum robustan dogovor koji mora fukncionirati i ne može ga poništiti nijedan čelnik, pa ni američki predsjednik Donald Trump.

Mogherini je kazala da je nuklearni sporazum "robustan dogovor koji pruža garancije i snažni nadzorni mehanizam kako bi se osiguralo da je iranski nuklearni program namijenjen isključivo u civilne svrhe".

Mogherini, koja je pregovarala uime velikih svjetskih sila na postizanju sporazuma, izjavila je novinarima da "nije bilo kršenja bilo kakvih obaveza".

Naglasila je da Trump ne može uništiti sporazum, rekavši: "Predsjednik Sjedinjenih Država ima brojne ovlasti. Ovu ne".

Dodala je da EU ostaje predana nuklearnom sporazumu, prenosi AP.

 

Paul Ryan podržao Trumpov stav prema iranskom nuklearnom sporazumu

Predsjedajući američkog Zastupničkog doma Paul Ryan izjavio je da je iranski nuklearni sporazum, sklopljen tokom Obamine administracije, "fatalno iskrivljen" i da podržava odluku pedsjednika Donalda Trumpa da preispita sporazum koji je potpisalo sedam zemalja.

Republikanac iz Wisconsina kazao je da će slabosti u nuklearnom sporazumu omogućiti Iranu da "nastavi s razvojem nuklearnog oružja pod zaštitom međunarodnog legitimiteta" kada konkretna ograničenja iranskog nuklearnog programa isteknu, nakon određenog vremenskog perioda.

Ryan tvrdi da jednostavno provođenje lošeg sporazuma nije dovoljno.

Trump je objavio da neće "ponovo certificirati" iranski nuklearni sporazum. On tvrdi da Teheran nije ispoštovao "duh" sporazuma i da je učinio "višestruka kršenja" pakta.

Ryan je kazao da će Zastupnički dom sarađivati s Trumpovom administracijom "kako bi se suprotstavio brojnim destabilizirajućim aktivnostima Irana".

Trump je izjavio u govoru u Bijeloj kući da je to "jedna od najgorih i najjednostranijih transakcija u koje su ušle Sjedinjene Države".

Trump navodi da su sankcije ukinute sporazumom dale čelnicima te zemlje "umjetno disanje" u vrijeme kada su bili u finansijskim poroblemima, prenosi AP.

Ne propustite