Na Antarktici se otvorila misteriozna rupa veličine Nizozemske: "Imat će snažan utjecaj na svijet" (VIDEO)

Zanimljivosti
Na Antarktici se otvorila misteriozna rupa veličine Nizozemske: "Imat će snažan utjecaj na svijet" (VIDEO)
.

Velika rupa veličine Nizozemske otvorila se u ledu Antarktike, a naučnici ne znaju zašto.

"Ogromna, misteriozna rupa je nevjerovatna. Izgleda kao da je netko izbušio rupu u ledu", rekao je atmosferski fizičar Kent Moore sa sveučilišta Mississauga u Torontu za Motherboard.

Područja otvorene vode okružena ledom morske vode, poput ovog, nazivaju se polinijama. Formiraju se u obalnim područjima Antarktike, rekao je Moore. Ono što je ovdje čudno je to ova polinija "duboko u ledu", te su je očito formirali procesi koje ne možemo pojmiti, dodao je.

"Ovo se nalazi stotinama kilometara od ruba leda. Da nemamo satelite, ne bismo znali ni da postoji", rekao je.

Polinija je već zabilježena na ovom istom mjestu u Weddellovom moru, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tvrdi Moore. Znanstvenici tada nisu uspjeli otkriti uzroke njene pojave jer istraživački instrumenti nisu bili precizni kao današnji. Prošle godine rupa se opet otvorila na nekoliko sedmica. Sad je ponovno tu.

rupa

"Ovo je druga godina zaredom da se otvorila, nakon što je 40 godina nije bilo. Pokušavamo shvatiti što se događa", dodao je.

Nagađanja da je za sve krivo globalno zatopljenje, koje mijenja izgled svijeta, Moore naziva preuranjenima. Ono što naučnici bez sumnje mogu zaključiti jest da polinije imaju snažan utjecaj na oceane.

"Kad se led otopi, razlika u temperaturi između oceana i atmosfere je golema. Gušća i hladnija voda odlazi na dno oceana, dok se toplija zadržava na površini zbog čega se polinija može nastaviti širiti", kaže.

Uz pomoć satelita i podmorskih robota, Moore i njegovi suradnici rade na još neobjavljenim istraživanjima koja bi trebala odgovoriti na neka od ovih pitanja.

"U usporedbi na period od prije 40 godina, količina podataka koje imamo danas je nevjerovatna", zaključio je. 

 

Ne propustite