JEDNA OD NAJMOĆNIJIH BILJAKA NA SVIJETU JE ČEŠNJAK. Znate li kako se PRAVILNO jede?

Praktična žena
JEDNA OD NAJMOĆNIJIH BILJAKA NA SVIJETU JE ČEŠNJAK. Znate li kako se PRAVILNO jede?
.

Češnjak djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Češnjak je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u uporabi već tisućama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima

Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.

A znate li što je čak 100 puta snažnije od antibiotika?

Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili komorača.

Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi češnjaka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse, a zatim provjerite još 5 zdravstvenih problema koje će češnjak zaliječiti.

 

PROČITAJTE JOŠ

Šest razloga zašto biste se trebali tuširati navečer, a nikada ujutro

Šest razloga zašto bisSpavati sedam do devet sati svaku noć jako je važno za zdravlje cijelog organizma, a naučnici kažu da se tajna dobro sna možda krije u tuširanju prije spavanja.

Pa evo zašto se ne tuširati ujutro:

Možete dobiti akne
Tokom dana na koži lica skupljaju se ulje i prljavština s kojima na kraju legnete na jastuk. Dakle, trebali biste se otuširati prije spavanja, a lice oprati s proizvodima koji u sebi imaju cink. Takvi proizvodi sprečavaju nastanak prištića i akni.

Dobro je za borbu protiv alergija

Ako patite od sezonskih alergija, poslušajte! Pelud i ostali alergeni skupljaju se na koži, kosi, odjeći… Pa ako se ne otuširate prije spavanja, sve to će se preseliti i na vaše plahte na krevetu i nećete se naspavati ako cijelu noć budete šmrcali i kihali.

Tuširanje prije spavanja opušta

Nauka je potvrdila da toplina smanjuje tjeskobu i stres, te podstiče opuštanje. Logično je, jer kad uskočimo u tuš nakon cijelog dana i pustimo toplu vodu da teče, nekada imamo osjećaj kao da je odstranila cijeli stres od tog dana. Isto je i s kupkama.

Imat ćete ljepšu kožu

Hormon rasta i spolni hormoni aktivni su tokom noći, a oni su zaslužni za lijepu kožu. Važno je da s nje skinete sve što bi moglo poremetiti normalan rad ovih hormona prije spavanja.

Na jastuk ćete prenijeti bakterije

Naučnici tvrde da se u kosi skuplja više bakterija nego što možete zamisliti. Pa ako u krevet idete neoprane kose previše noći za redom riskirate nastanak akni i drugih problema na koži lica.

Bolje je za kosu

Još malo o kosi… Ako operete kosu navečer, možete leći u krevet i s vlažnom kosom, pogotovo ako je kovrčava. Probudit ćete se s mekšom i zdravijom kosom.

Samo sedam dana pokušajte preokrenuti rutinu, pa vidite šta će se dogoditi.te se trebali tuširati navečer, a nikada ujutro

Ne propustite