Izrael traži da palestinski sporazum poštuje međunarodne sporazume

Svijet
Izrael traži da palestinski sporazum poštuje međunarodne sporazume
.

Svaki palestinski sporazum o pomirenju mora poštovati međunarodne sporazume i odredbe koje je postavio Bliskoistočni mirovni kvartet, izjavio je u četvrtak zvaničnik izraelske vlade.

- Izrael će pratiti razvoj dešavanja na terenu i ponašat će u skladu s tim - izjavio je vladin zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Suparničke palestinske frakcije Hamas i Fatah potpisale su u četvrtak sporazum o pomirenju nakon što je Hamas pristao da preda administrativnu kontrolu nad Gazom, uključujući i ključni granični prijelaz Rafah, deceniju nakon što je osvojio tu enklavu u građanskom ratu.

Sporazum u kome je posredovao Egipat premostio je ogročene podjele između pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji uživa zapadnu podršku, i Hamasa, islamističkog pokreta koga su kao terorističku organizaciju označile zapadne zemlje i Izrael.

Palestinsko jedinstvo također bi moglo ojačati Abbasovu poziciju u obnovi pregovora o palestinskoj državi na teritoriji pod izraelskom okupacijom. Unutrašnji palestinski jaz bio je velika prepreka mirovnim naporima jer je Hamas vodio tri rata s Izraelom od 2008. i nastavio je s pozivima na njegovo uništenje, prenosi Reuters.

Ne propustite