Njemačka nastavlja podršku uništavanju viškova municije i zaostataka rata u BiH

Svijet
Njemačka nastavlja podršku uništavanju viškova municije i zaostataka rata u BiH
.

Njemačka nastavlja podržavati uništavanje viškova municije i zaostataka rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ambasade te zemlje u Bosni i Hercegovini. Ambasadorica Christiane Hohmann i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisale su 10. okotbra drugi ugovor u ovoj godini za UNDP-ov projekat „EXPLODE+ (Urgent Action Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina - Phase 3“).

Sredstva u iznosu od 250.000 eura će poslužiti za uništavanje artiljerijskih sredstava i kompleksnih raketnih sistema kao zaostataka rata koji predstavljaju i opasnost za sve građane u BiH.

- Ovo je peti put da se stavljaju na raspolaganje sredstva koja pomažu u prevazilaženju problema viškova municije u BiH. Savezna Republika Njemačka je do sada sudjelovala u procesu uništavanja municije, a sada i raketnog goriva sa 1,1 miliona eura.
Njemačka je u ovoj godini već stavila na raspolaganje sredstva u visini od 250.000 eura, a tim sredstvima je uništeno gotovo 2,4 miliona metaka municije za malo oružje i lako naoružanje i oko 35.700 artiljerijske municije
- citat je iz saopćenja.

Ovom donacijom, proces uništavanja municije može biti nastavljen, što će povećati sigurnost ljudi u Bosni i Hercegovini.

Donacija je također priznanje za napredak koji je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja.

Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje i u oblasti humanitarnog deminiranja. Dosad je u te svrhe stavljeno na raspolaganje oko 3,5 miliona eura.

Od 2010. je godišnje širom svijeta bilo više od 28 neplaniranih eksplozija skladišta municije.

Bosna i Hercegovina je također ugrožena zbog velike količine stare i nesigurne municije.

U Bosni i Hercegovini postoji još oko 15.500 tona zaliha municije, od toga 8.500 tona viška municije (čiji je prosjek starosti preko 35 godina), istaknuto je u saopćenju.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u decembru 2016. godine usvojilo plan za uništavanje municije u 2017., koji predviđa uništavanje 4.500 tona nesigurne municije.

Ne propustite