Džaferović: Indirektan izbor članova Predsjedništva BiH trenutno nerealna opcija

Bosna i Hercegovina
Džaferović: Indirektan izbor članova Predsjedništva BiH trenutno nerealna opcija
.

Stranka demokratske akcije (SDA) spremna je razgovarati o modelu indirektnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u državnom parlamentu, ali smatra da je u ovom trenutku to neizvodivo.

Smatra da će stoga ostati na snazi dosadašnji model direktnog izbora, dakle biranja sva tri člana Predsjedništva prilikom izbora u zemlji.

To je za agenciju Fena izjavio potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjećajući da je još kod ugovaranja Aprilskog paketa bilo riječi o eventualnom indirektnom izboru.

- Ali, mislim da to u ovom trenutku nije realno u BiH jer, s jedne strane, političke stranke iz Republike Srpske se ne slažu s tim da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bude biran u državnom parlamentu, a za nas nije prihvatljiv nikakav aisimetrični model. S druge strane, unutar BiH postoje različiti pogledi na ulogu dva doma Parlamentarne skupštine u izboru članova Predsjedništva.
 
Hrvatska demokratska zajednica BiH preferira u tom izboru dominantnu ulogu Doma naroda, a ja mislim da dominantnu ulogu treba da ima Predstavnički dom. Dakle, Dom naroda bi kandidirao članove, a konačnu odluku bi donosio Predstavnički dom
- riječi su Šefika Džaferovića.

Ne propustite