Konačno otkriveno zbog čega je Elon Musk pametniji od drugih

Nauka i tehnologija
Konačno otkriveno zbog čega je Elon Musk pametniji od drugih
.
Studij fizike podučio je osnivača i šefa Tesle i SpaceXa načinu razmišljanja o prvotnim načelima, koje umjesto analogije koristi neumorno propitivanje temelja problema
 
Prije no što se bacio u poduzetničke vode Elon Musk je studirao primjenjenu fiziku pri Sveučilištu Stanford. Bio je čak upisao i doktorat, ali je odustao nakon tek nekoliko dana. 
 
elon-musk-detroit
 
Ipak, to polje znanosti ostavilo je traga na budućem milijarderu. Između ostalog, podučilo ga je načinu razmišljanja o prvotnim načelima, koje umjesto analogije koristi neumorno propitivanje temelja problema. 
 
Taj pristup ima duboke korijene, koji sežu 2.300 godina unazad sve do Aristotela koji je smatrao kako je propitivanje i zaključivanje temeljem prvotnih načela ključno za bilo koju vrstu sustavnog propitivanja.
Traži puno više mentalne energije i napora, ali može dovesti do novih, pa i disruptivnih rezultata. U Muskovom slučaju ta je metoda bila ključna pri pokretanju tvrtke za svemirska putovanja SpaceX. 
elon-musk1
 
Drukčiji pristup rješavanju problema
 
Kad je s timom pokušao procijeniti koliko će prve rakete koštati, mogao je samo baciti pogled na tržište kako bi došao do odgovora. Umjesto toga su pobrojali ključne dijelove za raketu i potom istražili koliko bi sirovine za te dijelove koštale.  Rezultat je bila raketa koja košta oko dva posto prosječne tržišne cijene. 
 
Slično je bilo i s baterijama. Da smo nastavili razmišljati kako moraju biti skupe, rekao je Musk nedavno, one bi i dalje bile skupe. 
elon-musk-risk
 
No, u Tesli su se zapitali koji su ključni sastojci baterije? Ugljik, nikl, aluminij i polimeri za razdvajanje. Zaključili su kako bi cijena baterije bila značajno niža ako bi sami nabavljali komponente te ih pametno spojili u konačni proizvod.
 
Ključ je, dakle, u drukčijem pristupu rješavanju problema, piše Business Insider.
 

Ne propustite