Putin otkrio istinu: Sjeverna Koreja stvarno ima nuklearnu bombu

Svijet
Putin otkrio istinu: Sjeverna Koreja stvarno ima nuklearnu bombu
.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, rekao je da mu je početkom 2000-ih godina tadašnji lider Sjeverne Koreje, Kim Džong II, lično rekao za postojanje nuklearne bombe u toj zemlji.

 

2001. godine, kada sam bio na putu do Japana, zastao sam u Sjevernoj Koreji, gdje sam se sastao sa ocem trenutnog lidera te zemlje. Tada mi je rekao da oni imaju nuklearnu bombu. Štaviše, Seul je u to vrijeme bio u dometu njihovih standardnih artiljerijskih sistema. To je bilo 2001. sada je 2017. godina, zemlja je sve vrijeme živela pod sankcijama i umesto nuklearne bombe sada imaju hidrogensku - rekao je jučer Putin.

Putin je naglasio da sankcije Zapada nad Sjevernom Korejom ni na koji način nisu promijenile situaciju. Također, prisjetio se i dogovora sa Sjevernom Korejom, koji je umalo postignut, da će obustaviti razvoj nuklearnog raspoloženja.

Međutim, bukvalno sedmicu dana kasnije odlučeno je da se blokiraju računi u bankama Sjeverne Koreje. Sve to iz razloga što je neko osjetio da obaveze koje je preuzela Sjeverna Koreja nisu bile dovoljne i da su mogli i trebali da učine mnogo više. Ali takav je bio dogovor. Zbog čega su ih provocirali? Odmah su se povukli iz svih dogovora i nastavili sa razvojem nuklearnog programa. Sada imamo to što imamo - rekao je Putin

Ruski predsjednik također je izrazio sumnju u efektivnost globalnog udara koji bi trebao razoružati Sjevernu Koreju, za koji isto tako, kaže da je svakako moguć, ali da je ishod upitan.

main-kim-jong-un-missiles

- Ratoborna retorika je opasna. Budmo direktni. Da li je globalni udarac moguć? Svakako. Da li će pogoditi metu? To nije poznato, jer niko sa sigurnošću ne zna šta imaju i gdje. Niko nije 100% siguran, jer to je zatvorena zemlja. Eto vam odgovora. Treba li nam onda takva retorika? Sumnjam - komentarisao je Putin globalni udar Sjeverne Koreje.

Kako ruski predsjednik naglašava, potrebno je i moguće za tražiti uravnoteženo rješenje za situaciju sa Sjevernom Korejom kroz dijalog,  jer sve druge opcije su  "opasni ćorsokaci", prenosi Tanjug.

Ne propustite