Vlade FBiH i RS-a saglasne s Prijedlogom mjera u borbi protiv 'sive ekonomije'

Bosna i Hercegovina
Vlade FBiH i RS-a saglasne s Prijedlogom mjera u borbi protiv 'sive ekonomije'
.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske su, na današnjoj 3. zajedničkoj sjednici održanoj u Sarajevu, prihvatile informaciju o poduzetim aktivnostima u oblasti borbe protiv "sive ekonomije" i saglasile se s Prijedlogom prioritetnih mjera za saradnju dviju vlada u borbi protiv "sive ekonomije".

 

Kako se navodi u saopćenju Vlade FBiH, pomoćnik ministra finansija Vlade RS-a Jovo Radukić i savjetnik premijera Federacije BiH Zlatko Hurtić su zaduženi da, u skladu s primjedbama u raspravi, sačine pregled usaglašenih prioritetnih mjera i definiraju mehanizam međuentitetske koordinacije za implementaciju i monitoring, te da tako usaglašen dokument, do 1. novembra dostave entitetskim vladama na davanje saglasnosti.

 

Vlade su prihvatile i informaciju o prometu šumskih drvnih sortimenata sa aspekta osiguranja sirovine za domaće drvoprerađivače.

 

Kako je zaključeno, Vlada FBiH će donijeti odluku o privremenoj mjeri za promet trupaca, s rokom primjene usaglašenim sa odlukom Vlade RS-a.

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su obavezani da, s ciljem trajnog rješavanja ovog pitanja, u roku od 30 dana usaglase tekst zajedničke inicijative koju će premijer FBiH i predsjednica Vlade RS uputiti Vijeću ministara BiH.

 

Vlada FBiH i Vlada RS-a uputit će Vijeću ministara BiH zajedničku inicijativu za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz Bosne i Hercegovine.

 

Prihvaćena je i informacija o statusu neperspektivne vojne imovine te su obje Vlade izrazile zajednički stav da ovo pitanje bude riješeno u skladu s važećim propisima, s prioritetom za skidanje zabrane raspolaganja na neperspektivnoj vojnoj imovini koja ima opći i javni interes za oba entiteta i da bude stavljena u funkciju razvoja i otvaranja novih radnih mjesta u oba entiteta.

 

Vlada RS-a i Vlada FBiH zadužile su ministre pravde da imenuju osobe koje će se baviti pitanjem pravnog statusa neperspektivne vojne imovine, navodi se u saopćenju.

 

(Fena)

Ne propustite