NEZAVISNOST KATALONIJE ĆE POTRESTI CIJELU EVROPU: Ovi SCENARIJI su mogući ukoliko dođe do jednostranog otcjepljenja!

Svijet
NEZAVISNOST KATALONIJE ĆE POTRESTI CIJELU EVROPU: Ovi SCENARIJI su mogući ukoliko dođe do jednostranog otcjepljenja!
.

Referendum je održan, Madrid ga ne priznaje, ali Barcelona ga smatra formalno važećim. Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak, potvrdio je visoki dužnosnik regionalne vlade za Reuters. U ponedjeljak je sjednica regionalnog parlamenta u kojoj većinu drže stranke koje se zalažu za neovinost. Dakle, rezultati glasanja neće biti upitni.

Još jučer je katalonski predsjednik Carles Puigdemont potvrdio da će Katalonija proglasiti nezavisnost u roku par dana. Na pitanje kako će reagirati ako dođe do intervencije španjolskih vlasti s ciljem preuzimanja kontrole nad katalonskim institucijama, Puigdemont je odgovorio da bi to bila 'pogreška koja mijenja sve'.

2

1. IZGLASAVANJE NEOVISNOSTI

Carles Puigdemont, predsjednik Generalitata (lokalne vlade), najavio je jednostrano donošenje deklaracije o neovisnosti. Neki od zastupnika su za Jutarnji u ponedjeljak rekli da taj korak očekuju već ovaj tjedan. Lokalna Skupština sastat će se danas pa bi deklaracija mogla biti izglasana već sutra. U zraku ostaje pitanje hoće li se na zasjedanju pojaviti stranke koje su izašle prilikom donošenja zakona o referendumu, pučani, socijalisti i Ciudadanos. Njihova odsutnost ozbiljno bi dovela u pitanje legitimitet nezavisnosti.

2. NAKON IZGLASAVANJA

Madrid bi mogao - i vjerojatno hoće - aktivirati Članak 155 Ustava te preuzeti upravu nad pokrajinom Katalonijom. Nakon toga bi slijedilo raspuštanje Skupštine i sazivanje novih izbora. Na njima bi vrlo vjerojatno još premoćniju pobjedu odnijele stranke koje zagovaraju neovisnost, a u međuvremenu nije isključen ni pad vlade u Madridu, izbori i nova vlada sklonija željama dijela Katalonaca. Nakon toga su mogući sljedeći scenariji:

1

3a. PROMJENA USTAVA

Nova vlada u Madridu kreće u proces promjene Ustava kojim zemlja ulazi u novu fazu. U pregovorima bi Katalonija tražila prava koja ima Baskija - dakle, samostalno prikupljanje poreza - ali vjerojatno bi te dvije sadašnje regije napravile i korak dalje te zatražile da se Španjolska ustroji kao (kon)federacija.

3b. ODCJEPLJENJE

U slučaju da nakon novih izbora u Madridu opet ne bude sluha za katalonske želje, tada nije isključeno da Generalitat proglasi neovisnost. Taj scenarij krije brojne opasnosti: od pitanja valute (Katalonija nije članica eura) do problematike međunarodnog priznanja (sasvim je sigurno da niti jedna članica EU ne bi priznala novu državu tako dugo dok to ne napravi Madrid). U međuvremenu bi zemlja bila u statusu “čardak ni na nebu, ni na zemlji”, što bi imalo negativne posljedice po ekonomiju.

Ne propustite