HAOS U SRBIJI: Više stotina učenika oboljelo, masovno se žale na OVE SIMPTOME!

Region
HAOS U SRBIJI: Više stotina učenika oboljelo, masovno se žale na OVE SIMPTOME!
.

Više od 149 učenika iz 6 beogradskih osnovnih škola otrovalo se u školskim kuhinjama, potvrdili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), ali je po svemu sudeći situacija mnogo dramatičnija i ovaj broj bi mogao buti znatno veći, pošto se sumnja da se radi o više stotina oboljelih učenika.

 

Na zdravstvene probleme žalila su se djeca iz sljedećih osnovnih škola : "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić", "Braća Baruh" i "Veljko Dugošević". U svim ovim školama na meniju su bile špagete bolonjeze iz iste firme za ketering. O ovom incidentu je obaviješten i Gradski zavod za javno zdravlje, a njihove dvije ekipe trenutno su na terenu.

- Ekipe su od 10 sati na terenu. Jedna će do kraja dana pokušati da obiđe sve četiri škole, a druga ekipa će obići firmu za ketering. Prema prvim informacijama, djeca nisu zadržana na bolničkom liječenju - kaže Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog u GZZJZ.

skola

Sedmoro djece je zbrinuto jučer u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u Tiršovoj, a nakon toga su puštena na kućno liječenje. Direktor OŠ "Vojvoda Mišić" Dragana Stanojević kaže da je više od polovine djece koja su ručala u školi imalo simptome mogućeg trovanja.

- Prema riječima učiteljica iz boravka, djecu su dijareja i povraćanje počeli da muče u slično vrijeme. Jedno dijete je hospitalizovano u privatnoj bolnici, većina danas nije u školi, a primijetili smo i da mlađi teže podnose simptome – priča direktorka.

Kako ona ističe, ekipe GZJZ su već bile u školi. - Kontaktirali smo ih čim smo saznali za prve simptome, još sinoć, ovo je prvi ovakav slučaj u školi. Također, ove godine smo, putem javnih nabavki, angažovali novog dobavljača hrane – kaže Stanojević.

U OŠ "Braća Baruh" procenat đaka koji su imali tegobe je znatno manji. - U ovoj školi se hranilo njih 170, a samo 12 se žalilo na mučninu i povraćanje. Ipak, danas je ručak obustavljen – kaže direktor Ivanović.Još dvadesetak učenika se žalilo nakon obroka u OŠ "Veljko Dugošević". - Od njih 153 koji su jeli, 20 je imalo simptome, ali je samo jedan učenik išao doktoru, u Tiršovu – priča direktorka Vesna Ćirović.

skola2

Nekoliko roditelja učenika OŠ "Despot Stefan Lazarević", još jedne škole koja je angažovala istu firmu za nabavku hrane, tvrdi da su njihova djeca imala slične probleme jučer, ali da ih nisu vodili u dom zdravlja. - Baš sam sada provjeravala sa učiteljima iz boravka, ali kažu da niko od roditelja nije potvrdio simptome trovanja. Mi koristimo pakovanu hranu u pet ambalaža, a i naša djeca su jučer jela špagete sa mljevenom mesom i štrudlu sa makom - kaže zamjenik direktora Marija Todorović.

Najnoviji slučaj trovanja po školama mogao bi da dobije i šire razmjere. Naime, kako saznajemo, firma koja obavlja ketering u ove četiri osnovne škole, svakodnevno snabdijeva hranom više od 30 obrazovnih ustanova u Beogradu, a jelovnik je svima isti!

 

MINISTARSTVO ISTIČE: OBUSTAVITE ISPORUKU HRANE

Pet beogradskih škola obavijestilo je Ministarstvo prosvjete da dio učenika ima zdravstvene tegobe za koje se vjeruje da su uzrokovane ishranom u školi. S obzirom na to da sve one sarađuju sa istim dobavljačem, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Vesna Nedeljković, koja je danas obišla tri osnovne škole, preporučila je da se do daljnjeg obustavi isporuka hrane.

 

PONAVLJA SE INCIDENT IZ 2013. GODINE?

Najteži slučaj trovanja učenika posljednjih nekoliko godina, u Beogradu, zabilježen je 2013. godine. Tada je više od 260 učenika završilo kod ljekara, ali sa znatno težim simptomima nego što je to sada slučaj. GZZJZ je tada utvrdio razlog trovanja, a to je bio stafilokok pronađen također u špagetama bolonjeze!

 

Ne propustite