Definiciju inkluzije kroz plivanje dokazuju hrabri mališani Plivačkog kluba SPID (FOTO)

Aktuelno
Definiciju inkluzije kroz plivanje dokazuju hrabri mališani Plivačkog kluba SPID (FOTO)
U subotu, 30.09.2017.godine, unutar takmičenja u plivanju pod nazivom Sharks Cup III, a koje je održano na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, učestvovali su i plivači Plivačkog kluba SPID.

U subotu, 30.09.2017.godine, unutar takmičenja u plivanju pod nazivom Sharks Cup III, a koje je održano na Olimpijskom bazenu u Sarajevu, učestvovali su i plivači Plivačkog kluba SPID. 

Plivački klub SPID je prvi i jedini plivački klub za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Cilj Kluba je rehabilitacija, resocijalizacija i inkluzija osoba sa invaliditetom kroz plivanje i vodene sportove te razvoj i unapređenje sporta za osobe sa invaliditeom uz promoviranje ovih sportista. 

Uspješnu inkluziju plivača sa invaliditetom vide kroz treninge na kojima plivači stiču samopouzdanje ravnopravnih članova društva i zajednice, što u konačnici preventivno djeluje na diskriminaciju osoba sa invaliditetom.

Mali plivači, predškolskog i školskog uzrasta koji su uzeli učešće u otvaranju takmičenja su : Ismail Zulfić, Iris Badry, Ilhan Vatreš, Hena Godinjak, Farah Godinjak, Demir Ibrahimović, Adi Alić, Emir Imamović, Sara Bilić i Ilhana Hasović. 

„Da bi se osnovao Plivački savez ovog karaktera, moramo imati bar tri kluba u BiH, dva u FBiH i jedan u RS, ali mi to nemamo. Mi smo za sada prvi i jedini ovakav Klub. Primljeni smo u Plivački savez FBiH za tipičnu djecu i imamo pravo nastupati na bilo kojem takmičenju u organizaciji tog Saveza ali naši rezultati ne ulaze u rezultate tipične djece, već mi imamo svoje rezultate i skupljamo ih u našu bazu podataka. Naravno, različiti su kategorizacija i ocjene za tipičnu djecu i djecu sa invaliditetom jer ovo je paraolimpijski sport. Svako od ove djece će dobiti svoju klasu od S 1 do S 15 koja se određuje na osnovu stepena njihovog invaliditeta.  

Naš cilj u ovom trenutku je da promoviramo ovu priču, da ova djeca budu viđena, da se ljudi upoznaju sa onim što djeca rade, da oni nisu drugačiji od ostalih, da su jednaki i da plivaju bez ikakvih pomagala. Sve to u cilju da stvorimo temelje da u budućnosti nastupamo na pravim takmičenjima, da osvajamo medalje. Da idemo na svjetska, evropska, paraolimpijska takmičenja i branimo boje naše države. 

Ono što smo danas pokazali je definicija inkluzije.„  – izjavio je za Novi.ba Amel Kapo, trener i predsjednik PK „SPID“

Pored definicije inkluzije, ova djeca su pokazala i definiciju uspješnog tima, hrabrog pojedinca, nadahnjujućeg entuzijaste i nadasve velikog pobjednika. 

BH društvo u tim definicijama, nažalost, još uvijek kaska. 

 

(Piše: Naida Kurdija)

 

Ne propustite